I lördags slog nationella insatsstyrkan till på Arlanda flygplats norr om Stockholm. Tre män greps för vad Säpo knapphändigt rubricerar som ”förberedelsebrott”.

De tre männen var på väg att lämna Sverige med ett annat europeiskt land som destination när nationella säkerhetsstyrkan slog till. Gripandena ska ha skett inne på flygplatsområdet.

Säpo som är inkopplade på fallet är förtegna med uppgifter om de gripnas nationalitet, vilket land de var på väg till och huruvida de misstänkta förberedelserna avser terrorbrott eller något annat och om man tror att brottet skulle begås på flygplanet eller i destinationslandet.

– Det pågår en utredning som vi inte kan säga någonting om, säger Gabriel Wernstedt på Säpo i en kommentar till Aftonbladet.

Polisen ville indledningsvis inte överhvudtaget bekräfta att insatsen på Arlanda ägt rum men på måndagen bekräftade Säpo att så skett och att det är de som tagit initiativ till insatsen. Mer än så vill man med hänvisning till sektretess inte berätta.

Enligt uppgift från Säpo har de misstänkta efter förhör försatts på fri fot. Utredningen leds av Per Lindqvist, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. Även han är fåordig om vad utredningen gäller

– Jag kan säga att man ingrep mot tre personer Det rör ett ärende som träffar ett av Säkerhetspolisens verksamhetsområden. Jag kommer inte säga någonting mer om ärendet i dagsläget, uppger han för Aftonbladet.

Hemlighetsmakeriet inkluderar även gränspolisen på Arlanda vars befäl uppger att man inte har briefats om ärendet.