Kahled-Shahdeh

Bild: Privat.

Inrikes

Säpo hjälpte skadade IS-terroristen få vård i Sverige – lät honom återvända för nya terrordåd

Publicerad 9/20/2019
Annons

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om den i Göteborg bosatte migranten Khaled Shahadeh som reste till Syrien för att ansluta sig till IS och när han skadades i strid återvände till Sverige för att få vård. Vad som tidigare inte framkommit är att Khaled fick hjälp av svenska Säpo att ta sig till Sverige för vård och sedan lät honom återvända till Syrien för nya terrordåd.

LÄS MER: IS-terroristen Khaled från Angered blev krigsskadad – fick svensk sjukvård

När Khaled anlände till Sverige var Säpo på plats, inte för att gripa honom utan för att eskortera honom till sjukhus där han skulle få avancerad specialistvård för de skador han ådragit sig i strid tillsammans med IS. När Khaled var slutbehandlad och återställd lät Säpo honom resa tillbaka till Syrien och IS igen.

Där fortsatte Khaled att begå muslimska terrordåd ända fram till i våras, då IS kalifat slutligen kunde besegras. Då gav han upp och sitter nu i kurdkontrollerat fängelse i Syrien där han intervjuats av vänsterliberala tabloiden Expressen.

Erkänner terrorbrott
I motsats till andra muslimska migranter i Sverige som anslutit sig till IS hävdar Khaled inte att han bara kört ambulans, lagat mat eller varit i Syrien för att besök släktingar. Han erkänner att han varit där som jihad-terrorist med vapen i hand för att döda.

När Khaled skadades i strid försökte man att lappa ihop honom på plats. Standarden på det muslimska kalifatets vård var dock inte sådan att man kunde läka skadorna. Terrorledaren Omar al-Shishani som Khaled anslutit sig till beslöt skjuta till 8 000 dollar för att ge sin krigare privat vård i Turkiet, men inte heller där klarade man av uppgiften.

Khaled vädjade då om att få resa till Sverige för att ta del av den skattefinansierade vården här. Han fick klartecken och resan översågs och godkändes av svenska Säpo.

Khaleds högra axel var söndertrasad och nervskador hade uppstått så att han inte kunde använda armen. Men med avancerad svensk läkarhjälp blev han så småningom återställd.

Läkare i Sverige kritiserades för indirekt terrorstöd
Det är oklart om läkarna kände till Khaleds planer att återvända till Syrien för fortsatt stridande med IS terrormilis och därmed bidrog till döden i området. Den kritik vårdgivarna i Sverige ådrog sig slog Thomas Lindén, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, ifrån sig med att man aldrig gör skillnad på människor och människor utan endast ser till det medicinska behovet.

Klart är i varje fall att Säpo lät Khaled återvända för att återansluta sig till IS när han var färdigvårdad i Sverige. Innan dess hann han också gifta sig i Sverige med en kvinnlig IS-sympatisör som sedan reste med honom till IS kalifat i Syrien.

Vädjar nu åter om hjälp från Sverige
Khaled Shahadeh var kvar till slutet och deltog på IS sida i slutstriden i Baghouz i våras. När kalifatet föll flydde han men togs till fånga och sattes i kurdisk fångenskap. Från fängelset vädjar han nu om ny hjälp från Sverige och hoppas att svenska folket ska förlåta honom.

– Hela folket och inte bara min familj vill jag be om förlåtelse. Om Sverige vill hjälpa oss, låt dem hjälpa oss. Vi är tacksamma om Sverige hjälper oss ut härifrån, vädjar han via Expressen.

Enligt Khaleds pappa har svenska Säpo nu åter ”visat intresse” för hans fängslade son. Det framgår inte om det handlar om sådan hjälp som Khaled vädjar om eller om man den här gången vill få Khaled ställd inför rätta, i Sverige eller internationell tribunal, för de terrorbrott han gjort sig skyldig till.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
843Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons