Efter att Samhällsnytt varit på plats och rapporterat när det danska islamkritiska partiet Stram Kurs på torsdagsmorgonen inledde sitt återbesök i Sverige med en första koranbränning i Rinkeby, utfärdade polisen rikslarm gällande en danskregistrerad bil i jakten på misstänkta för åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp”. Nu meddelar Säkerhetspolisen (Säpo) att också de har kopplats in för att hindra att den grundlagsskyddade yttrandefriheten vinner fäste på fler platser så som utlovats.

På torsdagseftermiddagen meddelade Stockholmspolisen att de i likhet med polisen i Skåne tidigare nekar tillstånd för demonstrationer mot islam. Detta trots att partiledare Rasmus Paludan lagt fram flera olika förslag på platser runt om i Stockholm. Men utöver att som polisen i Skåne endast hävda att myndigheten inte kan garantera säkerheten hänvisar polisen i Stockholm även till pandemin för att neka demonstrationstillstånd.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIV VIDEO: Här brinner Koranen i Rinkeby – Stram Kurs trotsar polisens förbud

Polisen slog på stort efter Samhällsnytts publicering genom att gå ut med att ”man vill ha stopp” på en blå danskregistrerad Skoda som man ska ha fångats av övervakningskameror och varit ”inblandad” i koranbränningen i det invandrartäta och så kallade särskilt utsatta området Rinkeby nordväst om Stockholm. Polisjakten motiveras med att eldning av koranen kan utgöra åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp”.

– Vi har tagit del av det som finns på sociala medier angående brand i Rinkeby. Där har man varit ute och kontrollerat och det fanns inget att rapportera. På de uppgifterna som finns har en anmälan om hets mot folkgrupp skrivits, säger Tove Hägg, polisens presstalesperson, till Expressen.

https://www.youtube.com/watch?v=ZpUSPF20zMY

Säpo ska jaga koranbrännare

Vid sidan om Polismyndigheten ställer sig nu även Säkerhetspolisen i rampljuset för att meddela invånarna att man engagerat sig i utvecklingen. Gabriel Wernstedt är pressekreterare vid Säpo och han avslöjar att de nu är i ”nära samverkan” med polisen om att fånga in koranbrännarna. Vidare meddelar han att man utbyter information, vilket kan handla om hemlig signalspaning mot individer som myndigheterna finner är av intresse för att nå framgång med att sätta stopp för bokeldandet.

– Det handlar om att utbyta information; information som kan vara av värde för Polismyndigheten i deras uppdrag, säger Wernstedt till Expressen.

Moderaterna: ”Åsikterna är inte välkomna här”

Tidigare på torsdagen tog sig finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) tid att engagera sig i koranbränningen och tala om för invånarna i Stockholm att islamkritik är ”vedervärdigt” och något som inte hör hemma i staden. Sådana åsikter är inte välkomna i Stockholm, slog hon fast.

– Det för tankarna till 30-talet när man bränner heliga texter, säger König Jerlmyr till Expressen.


Anna König Jerlmyr (M). Foto: Faksimil Facebook

LÄS ÄVEN: Paludans parti bränner Koraner i flera ’Stockholmsghetton’: ”Vi ska håna och förnedra islam”

authorimage