Säpo och Expo varnar för demonstrationer mot vaccinationsbevis
Demonstration i Göteborg 11 december. Faksimil Twitter

Under lördagen ska demonstrationer mot regeringens vaccinationbevis hållas i Stockholm och Göteborg. Enligt arrangörerna är alla välkomna. Det gillar inte Expo, som menar att högerextremister kan utnyttja demonstrationerna i rekryteringssyfte. En teori som även Säpo umgås med.

– Det är ett tillfälle för dem att nå ut med sina budskap men också träffa människor som är arga och upprörda i syfte rekrytera, spekulerar Susanna Trehörning, biträdande chef inom författningsskydd och kontraterrorism vid Säkerhetspolisen.

Enorma demonstrationer har pågått under lång tid världen över mot restriktioner och covidspass, något Samnytt rapporterat omfattande om. Demonstranterna har ofta behandlats hårt av polisen och vid flera tillfällen har oroligheter brutit ut.

Demonstrationernas omfattning har i svensk media ofta skrivits ner eller ignorerats helt. Under demonstrationerna i Göteborg den 27 november förra året, rapporterade exempelvis GP att 400 personer deltog, samtidigt som bilder i sociala medier från demonstrationen visade långt fler deltagare.

”Alla är välkomna”

Lördagens demonstration tar plats på Norrmalmstorg, i Stockholm, klockan 14:00. Organisationen Frihetsrörelsen har fått tillstånd för 3 000 deltagare. Arrangörerna hoppas dock att så många som 20 000 sluter upp. I Göteborg avgår ett fackeltåg från Gustav Adolfs torg, klockan 15:00. ”Alla är välkomna”, uppger organisatörerna.

Expo, som sedan grundandet har starka kopplingar till vänsterextrema rörelser, har på senare tid uppmärksammat att inte bara vanligt folk tröttnat på restriktioner och covidpass. Även ”högerextremister” har deltagit på demonstrationerna och det tycker Expo inte om.

– De gör aktiviteter tillsammans, man deltar på varandras evenemang, tror sig Daniel Poohl, vd på stiftelsen Expo, veta när han lyfts fram av SVT.

Vill avskaffa vaccinationsbevisen

Enligt Susanna Trehörning på Säpo bryr sig Säpo inte om vad folk demonstrerar för eller emot och säger att demonstrations- och åsiktsfriheten är en grundbult i demokratin. Samtidigt lyfter hon att det ligger i myndighetens uppdrag att följa våldsbejakande personer. Trehörning hävdar även att personer inom den högerextrema miljön tidigare deltagit vid coronademonstrationer.

Demonstrationens huvudsyfte är, enligt arrangörerna, att förmå regeringen att avskaffa vaccinationsbevisen. Max Winter, som är en av ledarfigurerna i Frihetsrörelsen, menar att alla ansvarar för sina egna handlingar och åsikter. Han vill ha en fredlig demonstration och uppger att organisatörerna är i dialog med polisen.

– Vi skapar ett forum där människor som har olika åsikter är välkomna, vi begränsar inte människor – vaccinerande eller ovaccinerade, politiska åsikter eller religiösa åsikter. Vi anser att alla människor har rätt att stå upp för den här frågan.

Säpo varnar för desinformation

Enligt statstelevisionen vill Säpo nu varna för desinformation och extremistisk propaganda. Säpo uppges ha noterat ett ”ökat flöde” av desinformation på internet gällande pandemin. Enligt SVT: är det framför allt högerextremistiska kretsar som står bakom desinformation kring pandemirelaterade frågor.

Susanna Trehörning uppger i inslaget att ”informationen i sig kan vara rätt och riktig” men varnar för att den ändå kan dölja desinformation och propaganda. SVT listar tre exempel som Trehörning förmedlar.

SVT:s lista där man tror att desinformation och propaganda kan döljas:
1. Bland känslor
2. Bland kommentarer
3. Bland satir och humor

Enligt Trehörning är extremistmiljöer duktiga på att använda humor. Hon tar som exempel hur alt-right rörelsen i USA anammade den gröna grodan Pepe för cirka sju år sedan.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Almgren

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.