En 15-årig pojke fick rättsväsendet att lägga ner avsevärda resurser på att hitta honom. Säpo har nämligen engagerats i att spåra 15-åringen och har till och med blandat in Interpol i jakten. Denna stora apparat sattes igång – för att han skrivit kommentarer på nätet som klassas som ”hets mot folkgrupp”.

Enligt åtalet har pojken skrivit en mängd inlägg som ska ha uttryckt hat och hets mot bland annat judar och vitryssar. Det ska ha skett på forum på nätet samt på Youtube. Åtalet innefattar en period från 27 november 2019 till 14 mars 2020.

Men hjälp av Interpol i USA säkrade Säkerhetspolisen bevisningen. Pojken erkänner att han skrivit inläggen men att han inte menade allvar. Men Säpo tycker annorlunda. Deras avdelning ”Våldsbejakande högerextremism” anser att brotten begåtts uppsåtligen och nu ska fallet avgöras i Linköpings tingsrätt.

Försökte tysta partiledare

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat lagstiftningen om hets mot folkgrupp.

I februari skrev vi om Denny Abrahamsson, 73, som är hemmahörande i Stockholm, men bor under vinterhalvåret i Thailand. Efter ett nederlag i hovrätten anmälde Näthatsgranskaren honom igen – och han tvingades inställa sig för rättegången. Thailändska läkare avrådde honom från att flyga – men Stockholms tingsrätt underkände intygen och hotade pensionären med vite.

LÄS MER: 73-årig pensionär för sjuk för att flyga – ska släpas till rättegång om hets mot folkgrupp med hot om vite

I ett annat fall användes lagstiftningen för att åtala och döma en 52-åring – för att han kritiserat en utländsk kvinnomisshandlare.

LÄS MER: 52-åring döms för hets mot folkgrupp – kritiserade utländsk kvinnomisshandlare

De försökte även använda lagen mot en SD-politiker, Christopher Larsson. I hans fall visade det sig dessutom att en anti-SD åklagare drivit fallet, vilket hon tvingas lämna efter att hennes jäv upptäckts. Han vann till slut fallet i hovrätten.

LÄS MER: BILDER: SD-hatande åklagare väckte åtal mot SD-politiker som kritiserade islamister

De försökte även tysta Afs partiledare Gustav Kasselstrand, vilket han dock friades från.

LÄS MER: Aktivister i rättsväsendet drev på HMF-anmälan mot partiledare

”Lagen bör avskaffas”

I en gästkrönika på Samhällsnytt skrev Paul Pascalau om att agen om hets mot folkgrupp bör avskaffas. Ett av hans motiv till att avskaffa var att det riskerar att dra resurser från allvarligare brott.

[..]Hellre jagar man ängsliga pensionärer som skrivit något oförtänkt i sociala medier, tonåringar som rökt en joint eller stressade löntagare som kör för fort än samhällets farligaste våldsverkare.

I värsta fall kan detta leda till att mord inte utreds tillräckligt väl eftersom oproportionerligt stora polisresurser går åt till att utreda t.ex. Näthatsgranskarens anmälningar om tankebrott.

Samtidigt har flera rapporter på senare tid uppmärksammat hur rättsväsendet inte hinner utreda brott. I mars skrev en tidning på nätet om hur utredningstiderna ökat och resursbrist inom polisen:

Det är åklagaren som leder förundersökningen men det är polisen som står för utredningsresursen. Om polisen har svårt med resurser på sin utredningssida av olika anledningar och inte hinner jobba i ärendena aktivt så påverkar ju det utredningstiden som blir längre.

I november förra året skrev SVT om hur polisen inte hinner med våld i nära relationer.

Antalet brott i nära relation har ökat i Blekinge och polisen hinner inte med det stora inflödet av ärenden. Därför läggs många ärenden ner innan de kommer till åklagare.

I september förra året rapporterade StockholmDirekt om hur polisen inte hinner utreda skjutningarna som sker.

På grund av mängden grova våldsbrott och mord måste polisen alltså prioritera ner tre mordförsök på minderåriga.

Ni kan läsa mer om Samhällsnytts rapportering om HMF-lagstiftningen här.

authorimage