De fyra muslimska terrorister som greps vid flera tungt beväpnade polistillslag i södra Storstockholm på torsdagen har beslagits med kopplingar till terrormilisen IS i Somalia. Det bekräftar Säpo.

Som Samnytt tidigare rapporterat slog polisstyrkor beväpnade med automatvapen på torsdagen till mot flera adresser i Tyresö söder om Stockholm som misstänks vara tillhåll för muslimska terrorister. En av lokalerna tillhör statsbidragsfinansierade Sveriges muslimska förbund, bakom vars fasad terrorplaner och förberedelser till terrordåd har ägt rum.

LÄS MER: Säpo slog till mot islamsk förening: ”Kopplingar till IS”

På fredagen bekräftar Fredrik Hallström, operativ chef på Säkerhetspolisen, att de gripna utgör en terrorcell kopplad till den muslimska terrormilisen IS bas i Somalia. Han uppger också att fler gripanden än de fyra som hittills gjorts kan vara att vänta.

Brottsrubriceringarna för de i nuläget gripna är förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott. Uppgift saknas ännu om vilka mål terroristerna haft för avsikt att slå till emot.

Överlapp mellan terrorism och gängkriminalitet

Säpochefen påtalar att man ser tydliga överlapp mellan muslimska terrorister och de kriminella invandrargängen där många har samma religiösa och kulturella bakgrund.

Bland de nu gripna terroristerna finns minst två personer, män i 20-årsåldern, med ett gediget gängkriminellt förflutet, en av dem brottsling sedan barnsben. I övrigt är uppgifterna om de gripna knapphändiga.

Statsbidrag till islamiskt förbund kan dras in

Sedan det avslöjats att lokaler tillhörande Tyresö islamiska kulturförening som sorterar under Sveriges muslimska förbund, kan organisationen nu förlora sina statsbidrag. Man har hittills fått ut en halv miljon kronor från de svenska skattebetalarna.

Myndigheten för stöd till trossamfund uppger nu att man med anledning av vad som framkommit för samtal med Säpo om att stoppa pengarullningen till Sveriges muslimska förbund. Något definitivt beslut är ännu inte fattat.

– Det beror mycket på hur trossamfundet hanterar den här uppkomna situationen. Har de känt till det här eller har de inte kontrollerat sina medlemsföreningar tillräckligt, säger Myndigheten för stöd till trossamfunds chef Isak Reichel, i en kommentar till statsradion.

Sveriges muslimska förbund nekar till att ha känt till något om terroraktiviteterna i Tyresö islamiska kulturförening. Man stoppar också tills vidare bidragsutbetalningar till föreningen och ”fryser” dess medlemskap. Företrädare för föreningen vill inte tala med media.

LÄS ÄVEN: IS-terrorist dömdes för flera brott – fick svenskt medborgarskap