0
Inrikes

Säpo om terrorhotet: ”Ett nytt normalläge i Sverige”

Publicerad 2/22/2018
Annons

Hotet är störst från den våldsbejakande islamistiska sidan.

På torsdagsmorgonen presenterade Säpo årsrapporten för 2017 i vilken man konstaterar att hoten mot Sverige är större än på länge samt att detta blivit något av ett nytt normalläge.

– Vi har i dag ett nytt normalläge att förhålla oss till, vilket vi delar med övriga Europa. Det är en utveckling som oroar, säger vikarierande säkerhetspolischef Charlotte von Essen.

Det mest troliga attentatshotet är fortsatt ensamagerande gärningsmän med en våldsbejakande islamistisk ideologi och avser småskaliga attentat som utförs med enkla medel och har civila mål.

”Sverige bedöms vara ett legitimt men inte prioriterat mål för internationella terroristorganisationer”, står det i rapporten.

Dessutom fortsätter de extremistmiljöer som Säkerhetspolisen följer att växa. Antalet individer har gått från hundratals till tusentals på bara några år. Och varannan dag hanterar myndigheten uppgifter där en namngiven person uttryckt attentatshot mot Sverige.

Man varnar även för att det inte går att utesluta att främmande makt kommer att utnyttja valrörelsen för att stärka motsättningarna i samhället och försöka försvaga demokratin.

Men bedömningen är samtidigt att Sverige har ett robust valsystem och att vi kommer att ha ett legitimt valresultat.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons