Säpo ska registrera hundratusentals svenskar: ”Totalitära regimer skulle vara avundsjuka”
Foto: Säkerhetspolisen

Den så kallade säkerhetsprövningen som Säpo utför av värnpliktiga vållar strid mellan myndigheter och värnpliktiga och blir nu en politisk fråga.

Säkerhetsprövningen omfattar samtliga krigsplacerade män och kvinnor i åldrarna 19-47, från mönstring och värnplikt tills totalförsvarsplikten upphör 28 år senare. Under denna tid ska Säpo göra uppföljande registerkontroller regelbundet.

Över tid kommer det att röra sig om ett par hundratusen personer, ett upplägg som sågas av Pliktrådet.

– Vi tycker att kontrollerna bör avbrytas när den värnpliktige rycker ut. Vid repetitions­utbildning eller annan tjänstgöring bör det göras en ny. Vi ser inte att det skulle vara legitimt att göra det löpande under den tid man inte är i aktiv tjänst, säger Pliktrådets ordförande Lisa Holm­qvist till Svenska dagbladet.

Nya regler

Systemet med allmän säkerhetsprövning är förhållandevis nytt och bakom beslutet står Försvarsmakten. Innan värnplikten återinfördes 2017 var bara ett fåtal befattningar säkerhetsklassade, men gäller nu alltså samtliga. Systemet motiverar man med att det ska gå snabbt att mobilisera i ett krisläge vilket kräver kontinuerliga kontroller.

En av riksdagens starkaste kritiker är Allan Widman (L) som ifrågasätter om det är rimligt är utsättas för löpande säkerhetsprövningar under nästan tre decennier.

– Inte ens under det kalla kriget hade vi något som ens liknade det här systemet.

”Totalitära regimer skulle bli avundsjuka”

I verkligheten betyder systemet att värnpliktiga kommer att registreras av den politiserade myndigheten och utsättas för kontinuerliga säkerhetskontroller under trettio år.

– Lägger regeringen fram det tror jag att vi kommer att få en väldigt omfattande diskussion i riks­dagen. Det här är ett system som också totalitära regimer skulle vara avundsjuka på, säger Widman.

Säkerhetspolisen hårt ifrågasatt

På senare tid har den kontroversiella myndigheten börjat alltmer ta form av regeringens politiska polis. I sina årsrapporter försöker Säpos analytiker att kriminalisera och misstänkliggöra samhällskritik från högern. På senare tid har myndigheten dessutom genomfört flera politiska utvisningar. I ljuset av detta framstår planer på en storskalig registrering av befolkningen som tvivelaktiga.

LÄS MER: Ryska bröder fängslades och utvisades – på uppgifter från vänsterextrema Expo

LÄS MER: SD och alternativa medier inkluderas i högerextremt terrorhot

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Redaktionen

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.