Säkerhetspolisen (Säpo) varnar nu för en ny extremistmiljö i landet som myndigheten kallar ”antidemokratisk extremism”. Den ägnar sig åt att sprida ”antistatliga konspirationsteorier”. I studien har samtliga alternativmedier kartlagts och författarna skriver att dessa sprider konspirationsteorier som – ”att samhället kontrolleras av en elit och är i totalt förfall på grund av så kallad massinvandring och inkompetenta och korrupta politiker.”

Totalförsvarets forskningsinstitut (Foi) har på uppdrag av Säpo genomfört en studie i syfte att få en bättre bild av antidemokratiska extremistmiljöer i Sverige. Studien är författad av Hannah Pollack Sarnecki, Anna Lioufas och Mathilde Jarlsbo.

LÄS ÄVEN: Vänsterradikala bakom FOI:s forskning om nationalistiska miljöer och hat mot journalister

Foi skriver, på uppdrag av Säpo, att studien har som mål att öka förmåga till tidig förvarning exempelvis vad gäller händelser liknande stormningen av den amerikanska kongressbyggnaden i januari 2021.

LÄS ÄVEN: Säpo ska använda AI för att kartlägga invånare

I rapporten står det bland annat att läsa att krafterna inom alternativmedia är fientliga mot det liberaldemokratiska systemet och försöker ”avskaffa eller underminera det liberaldemokratiska statsskicket”. Detta genom att sprida ”konspirationspropaganda och desinformation”. Bland informationen som sprids ser myndigheterna även ”avhumaniserande propaganda”.

Samnytt pekas ut i studien

Foi har kartlagt samtliga alternativmedier som man hävdar sprider konspirationsteorier. Dessa teorier handlar bland annat om kritik mot massinvandring, klimatkris, gängvåld, styrande politiker, djupa staten och en utbredd HBTQI-propaganda däribland med sagoläsande transvestiter.

Budskapen som förmedlas i alternativmedier är även så kallade konspirationsteorier att gammelmedias journalister ”påstås ljuga, dölja fakta, sprida desinformation och hjärntvätta befolkningen”.

Den demografiska förändringen i landet benämns som ”konspirationspropagandan om det kallade folkutbytet”.

LÄS ÄVEN: Säpo varnar för minskat förtroende för politiker: ”Ökad spridning av antistatliga budskap”

Författarna hävdar att det är en konspirationsteori att det pågår en islamisering som utgör ett hot mot Sverige och Europa.

Foi ser även en problematisk spridning av budskap om nationalism, traditionella värderingar som kärnfamiljen och könsroller.

Det uppmärksammas även att alternativmedier hävdar att etablerade medier, myndigheter och skolor är infiltrerade av kulturmarxister som verkar för att krossa den kristna identiteten, nationella identiteten och kärnfamiljen. Detta genom mångkultur och migration till Europa.

Vidare hävdar man att alternativmedia sprider propaganda från Kreml i rapporteringen om Ryssland-Ukraina-kriget.

Säpo: ”Hot mot det demokratiska samhället”

Fredrik Hallström, chef för kontraterrorism och författnings­skydd vid Säkerhetspolisen, säger att studien kommer att öka kunskapen för ”de hot som finns mot det fria och demokratiska samhället”.

– Säkerhetspolisens uppgift är att skydda Sverige och vårt demokratiska system. Men det är hela samhällets uppgift att stå upp för det demokratiska samhället och motverka desinformation, spridande av konspirationsteorier och extremistisk propaganda, säger Fredrik Hallström i ett pressmeddelande och fortsätter:

LÄS ÄVEN: Regeringens nya förslag: Förbjud ”rasistiska” tidningar

– Den här rapporten hoppas vi ska öka kunskapen om de bredare författningshotande krafterna i Sverige och bidra till en bättre förståelse för de långsiktiga hot som finns mot det fria och demokratiska samhället.

SD-ja till krav på ”demokrativillkor”

Studien från Foi och Säpo om ”antidemokratiska extremistmiljöer” med fokus på alternativmedier kommer samma vecka som det uppmärksammades att regeringen driver på för att införa ett nytt mediestöd med så kallat ”demokrativillkor”.

LÄS MER: Alternativmedie-fientlig i staben när regeringen beslutar om nytt mediestöd

Regeringen vill att medier som ”genomför systematiskt upprepade publiceringar som väsentligt verkar mot grundläggande demokratiska värderingar” nekas det nya stödet. Detta även medierna uppfyller alla tidigare krav.

LÄS MER: SD-ja till nya mediestödet: ”Villkoren rimliga enligt vår mening”

Bland annat Svenska Journalistförbundet, Publicistklubben, Stockholms universitet och juridiska faktulteten vid Uppsala universitet ifrågasätter om ett sådant villkor är förenligt med grundlagen.

Journalistförbundet menar exempelvis att det ”öppnas upp för godtyckliga bedömningar på myndighetsnivå”. Regeringens demokrativillkor får dock stöd från Sverigedemokraterna.

”Men nu är villkoren rimliga enligt vår mening”, skriver Alexander Christiansson (SD) till Samnytt.

Foi:s studie Rutten demokrati – Konspirationspropaganda, rasism och våld kan laddas hem och läsas HÄR