Med mindre än två veckor kvar ser inte Säpo något specifikt ökat hot mot årets val, men betraktar samtidigt det påstådda hotet från ensamagerande gärningsmän som en svårbedömd fara. Man oroar sig även för tonen på internet.

Även om Säpo i dagsläget inte ser något specifikt ökat hot mot det svenska valet är hoten från främmande makt och våldsbejakande extremister alltid förhöjda under valrörelser.

LÄS ÄVEN: Säpo kräver lagändring – vill samla in uppgifter om personer som INTE misstänks för brott

– Vi kan konstatera att Ryssland är upptagna med både tid och resurs i en annan del av Europa. Men som sagt, det här håller vi noggrann koll på, säger Fredrik Bratt, kommenderingschef för myndighetens valstab, till DN.

Bratt beskriver valet 2022 som relativt lugnt hittills. Samtidigt pekas gärningspersoner som agerar ensamma ut som en av de större utmaningarna under årets valrörelse. Dessa har inte sällan en psykisk sjukdom och finns i extremistmiljöernas ytterkanter.

Radikalisering på nätet

Samtidigt varnar han för att ”ord har betydelse” och att ett aggressivt samtalsklimat på nätet kan skynda på radikaliseringen.

LÄS ÄVEN: Morgan Johansson: ”Säpo ska kartlägga extremister på Twitter”

– Vi kan se en förskjutning med väldigt mycket hot och hat på nätet. Den digitala arenan ger en tillgång och möjlighet att häva ur sig saker i ett kommentarsfält. Det här läser folk. Jag tror att det är någonting som alla bör fundera på, säger han.