Visby mord 4

Ing-Marie Wieselgren/Theodor Engström. Foto: Facebook

Inrikes

Säpo: Visbymordet är ett terrorbrott

Publicerad 7/11/2022
Annons

Säkerhetspolisen (Säpo) tar över utredningen rörande mordet på Ing-Marie Wieselgren i Visby. Vidare klassar myndigheten dådet som ett terroristbrott genom mord.

Det var på onsdagen i förra veckan som Ing-Marie Wieselgren, läkare och psykiatrisamordnare för Sveriges Kommuner och regioner, knivmördades när hon var på väg mellan två seminarier vid politikerveckan i Almedalen.

Samnytt har tidigare uppmärksammat att 32-årige Theodor Engström har erkänt mordet och nu sitter häktad på sannolika skäl. På måndagen meddelade Åklagarmyndigheten att Engström numera misstänks för terrorbrott genom mord och förberedelse till terrorbrott genom förberedelse till mord.

LÄS ÄVEN:Han mördade Ing-Marie i Visby

Gabriel Wenstedt är presstalesperson vid Säpo och han säger att det finns nya uppgifter om händelsen.

– Det har framkommit uppgifter som har lett fram till de nya misstankarna. Exakt vilka uppgifter det rör sig om är något som den pågående förundersökningen nu tittar närmare på, det är något som vi inte kan gå in på, säger Wernstedt till statstelevisionen.

Säpo och åklagare på Riksenheten för säkerhetsmål har ändrat brottsrubriceringen till terroristbrott. Men Säpo vill inte berätta vad som har framkommit i utredningen.

– Var, när och hur det skulle ske och mot vem har vi ingen möjlighet att säga någonting om just nu på grund av förundersökningssekretessen, säger Säpos pressekreterare Karin Lutz till DN.

Engströms advokat: ”Hade en plan B”

Staffan Fredriksson är Theodor Engströms advokat och han har tidigare berättat för DN att attacken ska ha varit riktad mot den svensk psykiatrin och samhället i stort.

– Det är inga som är namngivna. Hade han inte lyckats med Ing-Marie hade han en plan B. Han uttrycker det som att han har haft högre ställda mål, hur man nu ska tolka det, berättade Fredriksson för DN.

– Han uppfattar det som att han är utsatt av hela samhället från riksnivå till lokalnivå. Det kan innefatta både politiker och myndighetspersoner, sa Fredriksson.

LÄS ÄVEN: Åklagaren: Visbymördaren lider av psykisk ohälsa

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons