Long Phung2

T.v. Patrik Oksanen, rapportförfattare. T.h. Bild från satirkontot. Foto: Faksimil Twitter/Facebook

Inrikes

Satirkonto togs som exempel på statlig kinesisk propaganda: ”Long Phung vs Oksanen 1:0”

Publicerad 3/23/2020
Annons

Statstelevisionen har uppmärksammat en rapport från en tankesmedja som påstår att en ”lång rad aktörer” sprider felaktigheter och desinformation om coronaviruset. Som exempel lyfter författarna fram Twitterkontot ”Long Phung” som publicerar satirklipp om varför Kina är bättre än Sverige. Ett påverkansförsök enligt författarna.

Enligt SVT har svensk underrättelsetjänst tagit fram information åt Försvarsdepartementet som påstås visa att det just nu pågår ”omfattande desinformation om Sveriges kamp mot viruset”.

– Syftet är att skapa oro, underminera och minska förtroendet för regeringar och myndigheter som sysslar med det här på ett seriöst sätt, berättar försvarsminister Peter Hultqvist (S).

I artikeln hos statstelevisionen medverkar även den profilerade debattören Patrik Oksanen som nyligen publicerat rapporten som heter ’Informationspandemi – desinformation i skuggan coronakrisen’ genom tankesmedjan Fri Värld som finansieras av Svenskt Näringsliv.

Rapporten uppges analysera hur främmande aktörer sprider felaktiga uppgifter om Sveriges hanterande av coronasmittan (COVID-19). Oksanen berättar för statstelevisionen att det är Kina och Ryssland men också ”högerextrema sajter” som ligger bakom dessa.

Enligt författaren har aktörerna ett intresse av att sprida ”rena hittepå” om Sveriges hantering.

Tankesmedjan: Kina målas upp bättre än Sverige

En närmare titt i rapporten visar att Twitterkontot ”Long Phung” med sina knappt 400 följare uppges som en av dessa aktörer.

I rapporten står det att kontot ”publicerar välproducerade videoklipp med budskapet att Kina är bättre/starkare än Sverige”. Men en titt på kontots olika inlägg visar att det snarare är ett satirkonto än något annat.

Nedan följer ett axplock av inläggen:

https://twitter.com/LongPung11/status/1241432303278096386

https://twitter.com/LongPung11/status/1239941977975685120

https://twitter.com/LongPung11/status/1241351623827480576

Får kritik i sociala medier

På Twitter är det flera personer som hånar rapporten. Bland annat har kontot ’Long Phung’ publicerat följande svar:

”Först Musse Pigg”

En person skriver, ”hur förväntar ni er att man ska ta er seriöst när sånt här händer hela tiden? Först Musse Pigg klimatforskare och nu är lång pung statssponsrad propaganda”.

Personen syftar på att SVT i slutet av förra året publicerade en klimatalarmistisk artikel med budskapet ”11 000 forskare: Jorden befinner sig i ett klimatnödläge”. Men en genomgång av dokumentet som Samhällsnytt gjorde visade att listan milt sagt väcker en rad frågetecken.

Bland de som i dokumentet går i god för att mänsklighetens undergång stundar var bland annat seriefiguren Musse Pigg.

LÄS ÄVEN: SVT utger Musse Pigg för klimatforskare

Ytterligare en person anser att rapportförfattarna borde förstå att kontot är ren satir med orden, ”jag skulle fan aldrig gå utomhus igen om jag skämt ut mig så här illa”.

Rapportförfattaren

Samhällsnytt avslöjade förra veckan hur Oksanen som står bakom rapporten ”Informationspandemi”, anklagades för att ha suttit sex månader i fängelse för pedofili. Han lyckades samtidigt involvera staten i att driva rättegången.

LÄS ÄVEN: Debattören Patrik Oksanen anklagades för att vara pedofil – fick staten att betala för rättegången

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons