På måndagsmorgonen presenterade Tidöregeringen budgeten för våren 2024. Några ar av huvudpunkterna är åtgärder för att ta Sverige genom lågkonjunkturen och värna välfärden, brottsbekämpning och ökad trygghet samt stärkt försvar och krisberedskap. Samtidigt varnar regeringen för att arbetslösheten kan öka under året. I vårändringsbudgeten föreslås åtgärder som uppgår till sammanlagt 17,3 miljarder kronor.

Tidöregeringen skriver att budgeten lämnas i ett läge med tydligt fallande inflation samtidigt som svensk ekonomi befinner sig i en lågkonjunktur med svag BNP-tillväxt och en stigande arbetslöshet.

Svensk ekonomi bedöms ha befunnit sig i en lågkonjunktur sedan 2023 och väntas fortsätta vara det till och med 2025. BNP bedöms öka med 0,7 procent 2024 och 2,5 procent 2025.

Lägre inflation och stigande löner väntas successivt förbättra det ekonomiska läget för hushållen under 2024. En fortsatt jämförelsevis svag efterfrågan i ekonomin bedöms dämpa inflationen ytterligare framöver vilket öppnar upp för räntesänkningar. Hushållens ränteutgifter bedöms dock bli fortsatt höga 2024 vilket gör att köpkraften utvecklas svagt och hushållens konsumtion väntas växa långsamt.

Läget på arbetsmarknaden väntas försämras ytterligare 2024. Efterfrågan på arbetskraft har minskat och antalet varsel och konkurser har ökat. En låg efterfrågan på arbetskraft väntas leda till något minskad sysselsättning och att arbetslösheten fortsätter att öka under 2024. Även 2025 väntas efterfrågan på arbetskraft vara förhållandevis låg.

Inflationsbekämpning har varit regeringens främsta prioritering i den ekonomiska politiken och en kombination av återhållsam finanspolitik, åtstramande penningpolitik och en ansvarstagande avtalsrörelse sägs nu ge resultat. Huvudscenariot är att inflationsmålet nås i år men fortsatt inflationsbekämpning krävs.

Den ekonomiska situationen ska mötas genom tre huvudåtgärder: Bekämpa inflationen och stötta hushåll och välfärd, återupprätta arbetslinjen samt strukturreformer för en högre tillväxt.

För att kompensera för inflationens effekter och undvika uppsägningar av sjukvårdspersonal stöttar regeringen regionerna med ytterligare sex miljarder kronor.

Den kriminella ekonomin ska krossas. Därför föreslår regeringen utökade medel till Skatteverket, Tullverket och Kronofogdemyndigheten. Försäkringskassan får resurser för arbetet mot felaktiga utbetalningar och Inspektionen för vård och omsorg får medel för att förebygga och motverka välfärdsbrottslighet. Resurser avsätts för att utveckla informationsutbytet mellan myndigheter.

Ett tryggare och rikare Sverige

– Vi går nu igenom en ekonomisk vinter med svag tillväxt och stigande arbetslöshet. Det är ett besvärligt ekonomiskt läge men det finns en ljusning i att inflationen går ner. Nu lägger vi en vårändringsbudget för att ta Sverige genom lågkonjunkturen. Vi stärker sjukvården genom ökade resurser till regionerna och satsningar för fler jobb. Tryggheten i Sverige ska öka, därför gör vi ytterligare satsningar på brottsbekämpande myndigheter och försvaret. Vi ser tydligt att inflationsbekämpningen har gett resultat, men nu måste vi hålla ut och lägga grunden för att Sverige framåt ska byggas både tryggare och rikare, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).