saudiarabien

Foto: Last Hope.

Inrikes

Saudiarabien massavrättade 37 personer

Publicerad 4/25/2019
Annons

På tisdagen verkställde Saudiarabien 37 avrättningar i olika delar av landet. Det innebär att man nu har utfört över 100 avrättningar bara i år.

En ny massavrättning i det islamstyrda landet uppmärksammas nu internationellt. Det uppges vara den mest omfattande sedan januari år 2016 när 47 män avrättades för vad som uppgavs vara terroristbrott. Människorättsorganisationen Human Rights Watch skriver att 33 av de 37 män som nu avrättats tillhör landets shiamuslimska minoritet.

Vidare skriver man att personerna inte har fått en rättvis rättegång och beskriver åtalen som grundlösa. Bland annat anklagas medparten av männen för spionage och samröre med shiamuslimska Iran medan andra anklagas för olika typer av terrorbrott mot landet. 25 av männen ska ha dömts i gemensamma rättegångar i vilka myndigheterna hävdas ha tvingat fram erkännanden genom tortyr.


Halshuggning med svärd enligt islamisk lag. Faksimil Twitter

Feministiska regeringen på besök
Så sent som i oktober år 2016 reste statsminister Stefan Löfven, som enligt egen utsago representerar världens första utrikespolitiskt feministiska regering, till det strängt islamiska landet. Kort innan avresa fick Löfven frågan om han anser att Saudiarabien är en diktatur – men det vägrade han svara på.

– Jag tänker inte sätta etiketter på länder. Det har jag sagt tidigare och det tänker jag hålla i, svarade Löfven.

Vid en pressträff i samband med besöket berättade Löfven dock att han tryckt på för att landet ska ändra riktning och respektera mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter samt upphöra med dödsstraff.

– Vi redogör väldigt tydligt för de svenska ståndpunkterna, sade statsministern.

Samhällsnytt gjorde reportageresa
I december förra året reste Samhällsnytts reporter Egor Putilov till Saudiarabien för att göra ett reportage. Han beskrev landet som ett av de mest slutna samhällena i världen. Människorättsorganisationer vittnar också ofta om brutala förhållanden i landet.

LÄS MER: REPORTAGE: Saudiarabien – den laglösa polisstaten

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1013Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons