Lundy polishund
Inrikes

Schäfern Lundy utsedd till årets polishund – hittade mordvapen

Publicerad 11/4/2022
Annons

Årets polishund 2022 har utsetts. Det är schäferhunden Lundy som är en nagel i ögat på gängkriminella i Eskilstuna genom sina framgångar att spåra upp vapen och narkotika.

Enligt juryn bestående av Brith Andersson, Svenska kennelklubben, Johan Petersson, polisens hundförarförbund och Klas Johansson, Polismyndigheten, har Lundy, 6, och hennes förare Jimmy Larsson visat en ”extraordinär förmåga att hitta vapen och narkotika” i polisregion Öst.

Lundy är även den hund som hittade det misstänkta mordvapnet efter gängmordet i slutert av maj vid Bellmansplan i Eskilstuna. Fyndet resulterade i att polisen kunde gripa 18-årige Paul Araba Olugbenga som på torsdagen åtalades misstänkt för mord.

Enligt hundföraren Jimmy Larsson är tjänstehundarna ovärderliga i polisens arbete. Han hävdar att myndigheten aldrig hade hittat mordvapnet utan hjälp från hund.

– Hundarna är oslagbara på det sättet. De gör de här fynden åt oss som vi inte själva kan göra, säger hundföraren till SVT.

LÄS ÄVEN: Man ihjälskjuten i Eskilstuna – tredje skjutningen på tre dygn

Det framgår även att Lundy har en enorm vilja till att göra sökarbeten. Så pass mycket att hon även på fritiden hittar narkotika.

Delat ut priser i 34 år

Polishunden Lundy kommer att få sin utmärkelse vid hundmässan i Stockholm i december. Där delas det även ut pris till årets narkotikasökkund, årets sociala tjänstehund och årets bragdhund.

Utmärkelsen ’Årets polishund’ har delats ut sedan 1988 för att uppmärksamma polishundens ovärderliga arbete i tjänsten. Vidare är utmärkelsen ett erkännande för hundföraren som lägger ned mycket arbete både i tjänst och privat.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
837Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons