kortbetalning-kontanter

Foto t v: Mañico

Ekonomi

Schweizarna tar ställning för kontanter

Publicerad 2/19/2023
Annons

The Free Switzerland Movement (FBS) är en intresseförening för kontanternas bevarande i samhällsekonomin. Organisationen uppger nu att man samlat in 111 000 signaturer för att initiera en folkomröstning vars syfte är att få till en mer kontantvänlig lagstiftning.

Schweiz är en direktdemokrati och i deras system krävs det 100 000 namnunderskrifter för att få till stånd en folkomröstning i en fråga. Eftersom organisationen nu samlat in fler underskrifter än så, har de underlag för att initiera en omröstning gällande utökad lagstiftning för kontanternas bevarande.

LÄS ÄVEN: Kontanter blir vanligare som betalmedel

Organisationen menar att kontanter håller på att försvinna från samhällsekonomin till förmån för elektroniska transaktioner. De menar att problemet med detta bland annat kan bli att det bli lättare för staten att övervaka och ingripa mot medborgarna. Syftet med förslaget är att motverka det genom att en klausul adderas till föreliggande lagstiftning som anger att det måste finnas en viss mängd kontanter i omlopp.

LÄS ÄVEN: Kontantbetalning av räkningar stoppas – tiotusentals drabbas

Eftersom gruppen passerat 100 000 underskrifter finns det nu möjlighet att hålla en omröstning i frågan. Det kommer dock sedan vara upp till landets politiker att implementera förslaget, rapporterar Euronews.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
835Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons