Scouterna säger sig bestå av 68 665 barn och ungdomar i hela landet. En av de aktiviteter de erbjuder sina barn och ungdomar är ”vithetsprivilegier” som består i att barn så unga som 12 år i grupp ska identifiera ”fördelar som vita människor får av vithetsnormen”.

scouternas hemsida förklaras aktiviteten i mer detalj (klicka för större bild):

I beskrivningen framgår att övningen riktar sig till barn så unga som 12 år. Övningen går till på följande vis:

Be deltagarna sätta sig i smågrupper och komma på minst tio privilegier som vithyade har i vårt samhälle. Det kan röra sig om privilegier på en strukturell nivå såväl som på en mer vardaglig nivå. Hjälp grupperna att komma igång genom att ta några exempel, som att vithyade personer slipper försvara sin härkomst och behöver inte svara på frågan ”var kommer du ifrån egentligen?”, i de flesta nya situationer de kommer till.
Efter några minuter är det dags att samla ihop alla deltagare och göra en runda där smågrupperna får redovisa vad de har tagit upp. Skriv gärna upp stödord utifrån de privilegier som deltagarna kommer på.

Under diskussionspunkten ska deltagarna sedan prata om om det ”krävs mer än att bara ha vit hy för att ha dessa privilegier” och om ”en vit människa som har många egenskaper och attribut som passar in i ramen för en icke-vit person, kan även den gå miste om de privilegier som vithetsnormen för med sig.”.

De påpekar att övningen är hämtad från RFSU men att scouterna själva ändrat övningen från att handla om heteroprivilegier till ett för dem det mer intressanta ämnet vithetsprivilegier.

Scouterna är delvis finansierade med statliga skattepengar genom Sida, ForumSyd och Postkodlotteriet.