expo-janouch-feature

Foto: Arkivbild/Katerina Janouch

Inrikes

SD ändrar sig – bjuder in Janouch: ”Våga be Expo dra åt helvete”

Publicerad 3/31/2022
Annons

Sverigedemokraterna i Jönköping ändrar sig – igen – och bjuder in debattören Katerina Janouch till en föreläsning. Det skriver partiets Jönköpingsavdelning på Facebook.
– Våga be Expo dra åt helvete, säger Janouch i en kommentar till Samnytt.

Sverigedemokraterna ställde förra veckan, efter kritik från vänsterextrema Expo, in en planerad föreläsning med debattören och författarinnan Katerina Janouch.

– SD Riks har sagt att de inte tycker att det var lämpligt, kommenterade SD Jönköpings läns ordförande Björn Forsell beslutet.

LÄS ÄVEN: SD avbokar Katerina Janouch – efter Expos påtryckning

Enligt Forsell ställdes föreläsningen in efter beslut från partisekreteraren Richard Jomshof, som tillsammans med Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson brukar pekas ut som utgörandes SD:s ledartrojka. Jomshof har tidigare sagt till Samnytt att han inte tyckte att föreläsningen ”var tillräckligt väl förberedd”.

LÄS ÄVEN: SD om Janouch: ”Vi har inte förbjudit”

Ändrar sig

Nu bjuder alltså SD återigen in Katerina Janouch för en föreläsning, meddelar partiet på Facebook.

”Föreläsningen kommer att innehålla en kritisk bild av hur medierna fungerar idag och tendenserna i Sverige att de som varnar för att utvecklingen går åt fel håll demoniseras och riskerar att förlora sin plattform”, står att läsa i Facebook-inlägget.

Den tidigare föreläsningen var planerad till Tranås i söndags, den 27 mars. Den nya inplanerade föreläsningen kommer istället att hållas i Jönköping den 14 maj.

Väckte reaktioner

Att SD ställde in den förra föreläsningen väckte starka reaktioner från många inom partiet som sett fram emot att lyssna på Janouch. Det nya upplägget kring föreläsningen går bland annat ut på att det kommer ställas ”kritiska frågor kring anklagelserna från Expo som Katerina i demokratisk ordning får möjlighet att bemöta.”

LÄS OCKSÅ: Katerina Janouch skrev att flicka ”tvingas skriftligt erkänna sig till islam” – åtalas för grovt förtal

– SD Jönköping har gjort det som SD:s riksorganisation har efterfrågat: Att man ska vara tydlig med rubrik och innehåll. Det blir en diskussion om yttrandefrihet, deplattformering och Expo, säger Janouch till Samnytt.

– Vi kommer att ha en diskussion om hur det har blivit så att den som kritiserar en destruktiv politik, blir betraktad som den som är problemet. Det här är ett stort problem i svenskt debattklimat, där också SD och deras medlemmar blivit väldigt demoniserade.

”Stor förlust för Expo”

Katerina Janouch jämför försöken att tysta henne med hur det går till i diktaturer.

– När man lyssnar på vänsterextremister som tycker sig ha rätten att diktera hur en debatt ska föras och vilka människor som ska få uttala sig. Det är fruktansvärt. Så gör man i totalitära stater, säger hon.

Hur tror du att det här påverkar Expos arbete?

– Det är en stor förlust för Expo. Jag hoppas nu att alla SD:s lokala avdelningar vill bjuda in mig för jag vill gärna belysa den här problematiken. Expo har gjort oss systemkritiker en tjänst. Vad ska de göra nu? Ringa upp och ifrågasätta igen? Det är ingen som bryr sig.

– SD visar nu att man inte tar den här skiten från Expo. Den striden har Expo förlorat. Jag ser det här som en väldigt positiv utveckling och en stor seger för svenskt debattklimat. Man ska våga be Expo dra åt helvete. Vi är inte intresserade av er. Man ska inte fatta förhastade beslut och avboka bara för att Expo ringer.

Expo: ”Ingen kommentar”

Expos chefredaktör sedan tre år tillbaka heter Anna Fröjd. I höstas skrev hon en debattartikel syftandes till att försöka katalysera den vänsterextrema kampen mot alternativmedierna. Vi ska ”göra det obekvämt” för dem, skrev hon, utan att vilja precisera vad hon syftade på.

När Samnytt ringer upp henne under torsdagen är hon fåordig och har inget att säga om att SD nu bjuder in Katerina Janouch, trots deras protest.

– Jag har ingen kommentar till det, säger Anna Fröjd.

LÄS ÄVEN: Expo: Vi ska ”göra det obekvämt” för alternativmedia

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
581Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons