ingen-vill-till-timbuktu
Inrikes

SD bestrider miljonstämning från vänsterartisten Timbuktu

Publicerad 1/23/2019
Annons

I valrörelsen kunde man på en av Sverigedemokraternas valaffischer läsa ”Alla vill till himlen men ingen vill dö i vårdkön”. Den våldsbejakande vänsterartisten Jason ”Timbuktu” Diakite stämde tillsammans med sitt skivbolag SD på 1,3 miljoner kronor för upphovsrättsintrång eftersom han använt sig av frasen i sin enda hitlåt. SD har tidigare inte velat kommentera saken men meddelar nu att man bestrider stämningen.

Stämningen är inte Jason Diakites första SD-fientliga attack. Artisten har tidigare varit i blåsväder för i flera låtar, bland annat med den hårt brottsbelastade rap-gruppen Kartellen, ha riktat hot mot partiet och partiledaren Jimmie Åkesson. Han har också i andra sammanhang varit öppen med det hat han hyser gentemot det socialkonservativa partiet.

Diakite och skivbolaget Universal uppger att man anser den aktuella SD-affischen vara ”ett självklart upphovsrättsintrång”. SD:s jurist invänder dock att textraden inte är upphovsrättsligt skyddad och att den ”saknar originalitet, självständighet och individuell särprägel” som krävs för att uppnå sådan verkshöjd att den omfattas av upphovsrätten.

”Alla vill till himlen men ingen vill dö” är ett gammalt folkligt talesätt både i Sverige och internationellt och har både här och utomlands tidigare använts av flera artister i låttexter, bland annat svensktoppsartisten Ewa Roos och på engelska av countryvärldsstjärnam Loretta Lynn och blueslegenden Albert King.

SD:s hållning är att talesättet är allmän egendom och får användas av vem som helst. Det framgår inte av medias rapportering när målet ska avgöras.

LÄS MER: Artisten Timbuktu hatar SD men blir gärna miljonär på partiets pengar

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons