SD-blomman slängs i soporna i elevers läxa
Rektor Sofia Göthe/läxan. Foto: Facebook/Privat

I samband med internationella skräpplockardagen fick elever i årskurs tre på en skola i Ockelbo uppgiften att plocka skräp. Läxan hade illustrerats med Sverigedemokraternas partisymbol blåsippan, den gamla versionen, som kastas i en papperskorg. Bilden har fått SD att ilskna till.

Såväl föräldrar som Sverigedemokrater har reagerat starkt på bildvalet i hemläxan. En av dessa är Jonny Lindblom från SD Ockelbo.

– Den här typen av propaganda ska inte skolan syssla med som man bevisligen gjort. Vi anser att skolor ska vara helt opolitiska och ser allvarligt på att man framställer ett brev där man ser ett parti kastas i sopkorgen. Politiska åsikter ska lämnas, annars kan man sluta på sin tjänst, sa han till Arbetarbladet.

LÄS ÄVEN: SD-styre populärt – ökar starkt i flera SD-styrda kommuner

Foto: Privat

Efter att händelsen fått uppmärksamhet i media valde den ansvariga läraren att skicka ut en förklaring till vårdnadshavare.

Foto: Privat

Rektorn: ”En miss”

Sofia Göthe, rektor för Ockelbos skolor, ska inte själv ha sett brevet men har pratat med mentorerna som skickat ut hemläxan. Dessa har nu meddelat föräldrarna att det inte låg någon politisk tanke bakom bildvalet.

LÄS ÄVEN: Misstänkt valfusk mot SD – partiets valsedlar saknades

– Det var ingen politisk tanke alls, utan en miss. De skulle lägga till en bild till läxan och tänkte inte så mycket på vad som var på den. Det gick lite för fort.

Samnytt kontaktade läraren

På tisdagseftermiddagen kontaktade Samnytt läraren för att höra hur hon kunde ta fel på SD:s logotyp.

– Självklart var det absolut inte att jag såg att det var så. Jag sökte på google på ”håll sverige rent” och hittade en bild på någon som slängde någonting och jag tittade inte närmare på den så jag såg inte att det var en symbol för SD:s logga. Det erkänner jag, det gjorde jag inte. Det var helt enkelt ett misstag.

Hon noterar också att inga föräldrar hörde av sig till henne direkt, vilket hon beklagar.

– Jag fick veta genom rektorn att någon vårdnadshavare hade hört av sig och blev förvånad att de inte hörde av sig till mig för då hade vi kunnat rättat till det. Det var en papperskorg och en person som slängde någonting. Jag är otroligt ledsen för att jag skapat den här rubriken som har blivit av allt det här, säger hon med eftertryck och fortsätter.

– Jag hade ingen som helst politisk tanke bakom det på något vis, det finns ingenting sånt. Jag är oerhört ledsen för de som blivit sårade eller kränkta av detta. Jag skulle naturligtvis granskat bilden noggrannare, absolut, det kan jag ta utan problem.

”Viktigt att det inte sker igen”

Jonny Lindblom (SD)

Läraren menar att det var ett ärligt misstag för en god sak, ”att vi ska hålla vår gemensamma natur ren”, berättar hon. Hon bjöd även in SD:s representant i kommunen, Jonny Lindblom att besöka skolan.

– Jonny får gärna komma till mitt klassrum, berättar hon.

När Samnytt når Jonny Lindblom (SD) menar han att det kanske var ett ärligt misstag, men det viktiga är att skolorna hålls opartiska:

– Det viktiga för mig är att det inte sker igen. Och att vi hanterar saken grundligt för att undvika detta framöver i kommunala skolor.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kent Ekeroth

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.