SD Blekinge 34

Björn T Nurhadi (SD)/Svenska kyrkan i Karlshamn. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

SD skippar kyrkovalet i Karlshamn: ”Hade fått tom stol”

Publicerad 8/26/2021
Annons

Sverigedemokraterna kommer inte att ställa upp i kyrkovalet i någon av församlingarna i Karlshamn i Blekinge. Detta eftersom partiet annars riskerar att inte kunna närvara.

Med bara några få veckor kvar till kyrkovalet den 19 september har SD-ledaren Jimmie Åkesson annonserat att man ska utreda partiets roll framöver i kyrkopolitiken.

– Vi har precis fattat beslut om att vi efter valet i höst ska utreda frågan. Men det är en förutsättningslös diskussion som vi tar efter kyrkovalet. Jag vet inte var det landar, berättade Åkesson för Kyrkans Tidning (2021-08-18).

SD: ”Vi har inte tillräckligt många”

På torsdagen framkom det att Sverigedemokraterna inte ställer upp i någon av församlingarna i Karlshamn – där man i senaste riksdagsvalet blev tredje största parti. Beslutet har fattats med hänvisning till att partiet i stället prioriterar förtroendeuppdrag i kommunen och regionen.

Björn T Nurhadi är SD:s gruppledare i Karlshamn och han menar att partiet annars riskerar en tom stol.

– Vi ställde inte upp i förra kyrkovalet här i Karlshamn heller. Jag hade önskat att vi hade ställt upp i Karlshamn också. Men ansvar går före önskan. Vi har inte tillräckligt många som kan prioritera kyrkan framför kommunen eller regionen, säger Nurhadi (SD) till statstelevisionen.

– Vi har gjort det ställningstagandet. Skulle vi ställa upp med en lista och tappat någon, då hade vi fått en tom stol, säger Nurhadi.

Partiet missar kyrkovalet i flera församlingar

Samnytt uppmärksammade nyligen att SD ska ha missat att skicka in namnlistor i tid till årets kyrkoval i bland annat Sjöbo i Skåne. En kommun där partiet i det senaste riksdagsvalet fick nära 40 procent av rösterna.

Det är inte bara Sjöbo som är drabbat av missen med kandidatlistor. Från Lunds stift uppges partiet även ha missat att skicka in lista för Lunds pastorat och Värby församling i Svedala kommun. Partiet har nu inlett en utredning för att ta reda på vad som har gått fel.

LÄS ÄVEN: SD missar kyrkovalet i flera församlingar

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
779Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons