En nedsättande tweet om en majblommeförsäljande pojke i Skåne får stor uppmärksamhet i sociala medier. Inlägget påstås komma från en politiker för Sverigedemokraterna i Lund, något som tillbakavisas av partiets gruppledare Magnus Liljeroth.
– Hon har inget politiskt uppdrag för SD i Lund, säger han till Samnytt.

Det är under lördagen som islamistknutna Facebookgruppen ”Kvinnoförmedlingen”, som vid flera tillfällen samlat in pengar till ”Muslim Aid”, uppmärksammar en asylsökande pojke i Glimåkra som säljer majblommor. Dagen därpå väljer Sydsvenskan att skriva en artikel om pojken, och att han sålt majblommor för över 200 000 kronor.

I sociala medier är det dock inte alla som uppskattar den majblommesäljande asylsökaren. När Moa Berglöf, tidigare politiskt sakkunnig hos och talskrivare åt statsminister Fredrik Reinfeldt (M), uppmärksammar artikeln är det flera som svarar med nedsättande kommentarer om den driftige 12-åringen.

Artikelbild dold av upphovsrättsskäl. Faksimil

Påstås vara SD-politiker

Flera påstår att ett inlägg, där pojken kallas för ”jävla blatteunge”, skrivs av en kvinna som är politiker och representant för Sverigedemokraterna i Lund.

Faksimil

Under tisdagen knyter även Socialdemokraternas partiledare och tidigare statsminister Magdalena Andersson inlägget till motståndarpartiet.

”Att ge sig på en 12-åring som säljer majblommor med avskyvärda rasistiska påhopp, är en människosyn som inte hör hemma i Sverige”, skriver hon.

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok är också en av dem som reagerar på inlägget.

”Har inget politiskt uppdrag”

När Samnytt ringer upp Magnus Liljeroth, gruppledare för Sverigedemokraterna i Lund, bekräftar han att det finns en kvinna i partiet med samma namn som den person som skrivit den nedsättande kommentaren. Men:

– Hon har inget politiskt uppdrag för SD i Lund. Vad vi har sett är hon medlem i Sverigedemokraterna och bor i Lunds kommun, så hon tillhör oss, men hon har inget politiskt uppdrag eller något sådant.

Magnus Liljeroth. Pressbild

Det är även oklart om kommentaren skrivits av den utpekade medlemmen. Samnytt har utan resultat försökt få tag på kvinnan.

SD-kvinnan har kandiderat till att stå med på SD:s valsedel för regionvalet i Skåne 2022, men ingick inte i valberedningens förslag och fanns enligt Valmyndigheten inte med på någon av valsedlarna.

”Avskyvärt”

SD-gruppledaren understryker att han inte håller med om innehållet i det uppmärksammade inlägget.

– Vi tycker det är rent avskyvärt att man skriver något sådant, säger han och fortsätter:

– Medlemsdelen, om det ska bli något uteslutningsärende mot den här personen, måste tas upp av styrelsen. Hon är en enskild medlem, men vi vill inte ha medlemmar som håller på och skriver sådana grejer. Jag tycker det är vansinnigt.

LÄS ÄVEN: SSU-profilen efter bråket med judiskt ungdomsförbund: ”Nazister”