bjorn lind

Amanda Lind och Björn Söfer. Foto: Johan Wessman/privat

Inrikes

SD efter Samnytts avslöjanden: ”Vad görs för att förhindra korruption på myndigheten MPRT?”

Publicerad 2/1/2021
Annons

Samhällsnytt har i flera artiklar visat på stora oegentligeheter med vänsterbloggen Blankspot som drivs av Brit Stakston och kommunisten Martin Schibbye. Vi har kunnat visa på omfattande fusk och falska dokument – men trots att bloggen inte uppfyller kraven som myndigheten MPRT satt har de fått miljonbidrag. Trots bevisningen slipper Stakston betala tillbaka pengarna. Nu reagerar riksdagsledamoten Björn Söder (SD) och ställer kulturminister Amanda Lind (MP) till svars.

Det var i september förra året som vi först avslöjade att mediestrategen Brit Stakston, som sedan 2015 varit en av ledamöterna som sitter i mediestödsnämnden och beslutar om vilka nyhetstidningar som får stöd varje år, var med och beviljat mediestöd till sitt eget projekt, detta på ett sätt som kan vara bedrägligt. Hon har fått mediestöd för sin skapelse Blankspot som hon driver tillsammans med kommunisten Martin Schibbye.

I åtta olika artiklar har vi granskat Blankspot och Stakston, samt MPRT:s agerande, en granskning ni kan läsa här. Vår granskning har resulterat i att Stakston avgått från mediestödsnämnden och frågan har även lyfts tidigare av SD, då av Jonas Andersson. Men varken Revisorsinspektionen eller MPRT har agerat på den graverande information vi kunnat presentera.

Reviorsinspektionen la ner ärendet och MPRT beslutade nyligen att inte kräva tillbaka pengarna från Stakston. De skyllde på att deras egna regler var ”oklara”.

LÄS MER: Stakston slipper betala tillbaka bidrag trots omfattande fusk

Nu reagerar även SD:s riksdagsledamot Björn Söder på Samnytts avslöjande. I en fråga till kulturminister Amanda Lind undrar Söder vilka åtgärder som vidtas för att förhindra att korruption förekommer på MPRT:

Tidningen Samhällsnytt har i ett flertal reportage avslöjat att en person, som fått ut mediestöd från Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) för sin blogg och själv är knuten till myndigheten, inte lever upp till de krav som ställs för att erhålla mediestöd. Den 28 januari rapporterar Samhällsnytt att MPRT meddelat att personen ändå slipper återkrav från myndigheten eftersom hon inte förstod kraven för mediestöd.

En enhetschef vid myndigheten menar i ett svar till Samhällsnytt att myndighetens instruktioner har varit ”oklara”. Personen som slipper återkrav är dock veteran inom MPRT och har suttit som mediestödsledamot sedan flertalet år och har då själv varit med och delat ut 4 miljarder kronor av skattemedel till olika medier. När det vid myndigheter förekommer situationer som i detta exempel, dvs. att myndigheten inte agerar för återbetalningsskyldighet när någon med anknytning till myndigheten felaktigt har fått mediestöd, kan det leda till misstankar om vänskapskorruption vid myndigheten.

Av denna anledning vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

Vilka åtgärder vidtar ministern för att förhindra att korruption förekommer på myndigheten MPRT?

LÄS ÄVEN: Kulturministerns svar om fusk med mediestöd får kritik: ”Nonsenssvar”

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
982”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons