Utbyggnaden av Liljevalchs har rört upp känslorna hos många. Bland annat utsågs den till 2020 års fulaste nybygge. Redan innan en månad passerat sedan invigningen upptäcktes dessutom tecken på fuskbygge. Det regnade in på flera platser i lokalerna.

Tillbyggnaden, kallad Liljevalchs +, är utformad av Gert Wingårdhs arkitektbyrå Wingårdhs och gjord i så kallad brutalistisk stil. Kritiker menar att byggnaden mer liknar en betongbunker eller ett parkeringshus än en konsthall. Sverigedemokraterna i Stockholm har därför tagit fram ett förslag för att ge byggnaden en ny exteriör, mer anpassad till omgivningen.

– Vårt förslag innebär att man lägger på en puts som man sedan kan måla på ett sätt som bättre harmoniserar med den gamla konsthallen, säger Peter Wallmark, SD:s gruppledare i Stockholm till Mitti.

Tillbyggnaden anpassad till omgivningen. Illustration: SD Stockholm

Bygget har inte bara kritiserats för sitt utseende utan även för de skenande kostnaderna. Sammanlagt har cirka 600 miljoner plöjts ner i projektet. Den föreslagna fasadändringen skulle höja kostnaden ytterligare med 15–20 miljoner kronor men det är det värt, menar Wallmark.

– Jag tycker inte det är så mycket med tanke på hur länge den här byggnaden ska stå i Stockholm och med tanke på hur mycket bygget kostat från början är detta inga större summor i sammanhanget.

LÄS ÄVEN: Nya Liljevalchs konsthall ett fuskbygge – tål inte regn

Brutalismen – ”en arkitektonisk årsring”

Östermalms stadsdelsnämnd har haft SD:s förslag på remiss. I sitt ställningstagande uppger förvaltningen att de håller med SD om att de är viktigt att värna de kulturhistoriska värdena i Nationalstadsparken men ger trots det inte sitt stöd till förslaget.

Förvaltningen anser inte att det vore lämpligt att i efterhand justera tillbyggnaden. Den grundtanke som gett byggnadens utryck, och som stadsbyggnadsnämnden beslutat om, bör få vara kvar som en arkitektonisk årsring i bebyggelsen i Evenemangsparken på Djurgården”, skriver stadsdelsnämnden.

Se Samnytts granskande reportage om Liljevalchs-bygget nedan.