I onsdags eftermiddag röstade riksdagen om ett SD-förslag som gick ut på att ge Vattenfall en order om att stoppa avvecklingen av kärnkraftverket Ringhals 1 och 2. Omröstningen slutade med förlust med minsta möjliga marginal, 174 röster mot 173.

Dagen före nyårsafton stängdes Ringhals 2 ned efter att ägarna, statliga Vattenfall och Uniper, tagit beslutet som även omfattar en avveckling av Ringhals 1 om ett år.

SD:s förslag sa att Ringhals 2 skulle startas upp igen och att stängningen av reaktor 1 skulle stoppas. M, KD och L ställde sig bakom förslaget.

Samtidigt som kärnkraften läggs ner av de vänsterliberala partierna visar undersökningar att svenskar inte varit så positiva till kärnkraft som idag sedan 90-talet. Bara elva procent ville avveckla kärnkraften.

Kommer drastiskt öka Sveriges utsläpp

Enligt en uträkning av Danne Nordling, utredningschef och bloggare på Skattepolitiska informationsbyrån, kommer nedstängningen av Ringhals reaktorer innebära en ökning av koldioxidutsläppen på 23 procent av Sveriges utsläpp, eller tolv miljoner ton.

Dessutom avslöjades nyligen att Ringhals hade kunnat fortsätta hållas i drift fram till 2036 och det hade endast krävt ”låga investeringar”.

– Det här är ganska välkänt. Du kan fråga vem som helst som kan något om Ringhals 1 och vad som behöver göras, ingen begriper argumenten som förs för att stänga. Men folk på Vattenfall är lojala mot bolaget, sa en källa till Di då.