Sverigedemokraterna har lanserat en ny kampanj inför valet där man föreslår att satsa sju miljarder kronor på att tandvård inte ska kosta mer än sjukvård. Men enbart för svenska medborgare. Asylsökare och illegala invandrare, som idag kan erhålla i princip gratis tandvård, ska i stället betala fullt pris.

Det var på tisdagen som SD-ledaren Jimmie Åkesson och partiets socialpolitiska talesperson Linda Lindberg presenterade ett valmanifest med en lång rad löften till väljarna. Hela SD:s valimanifest kan läsas HÄR.

LÄS ÄVEN: Personalflykt från Folktandvården ger FLERA ÅR långa köer

Ett av förslagen rör tandvårdsområdet där svenska medborgare eller EU- och ESS-medborgare ska betala samma kostnad för att få tandvård som sjukvård.

För att möjliggöra förslaget om högkostnadsskydd inom tandvården, som enligt riksdagens utredningstjänst beräknas kosta sju miljarder kronor, ska staten spara in pengarna på andra områden – däribland bistånd, klimatpolitik, arbetsmarknadspolitik, integration och invandring.

– All politik handlar om prioriteringar, de saker som vi lovar kommer vi att ha full finansiering för, säger Jimmie Åkesson.

Dold kamera: Samnytt får tandvård för 50 kronor

År 2019 testade Samnytt lagen som numera ger illegala invandrare rätt till i princip gratis sjuk- och tandvård, medan svenska medborgare inte får det. Se vår video nedan:


LÄS ÄVEN: Här är politikerna som röstade för gratis tandvård till illegala