Den 70 år gamla byggnaden Läkarhuset på Odenplan i centrala Stockholm kan komma att rivas. Om fastighetsägaren Skandia får som man vill ska byggnaden ersättas med en skyskrapa i glas. Men SD vill se att huvudstaden förändras med klassisk arkitektur och har därför tagit fram ett eget förslag.

Fastighetsägaren Skandia planerar att riva byggnaden för att i stället bygga ett 80 meter högt kontorshotell med butiker på bottenplan. Anledningen till att Skandia vill riva byggnaden är för att den ska vara sliten och även ha för lågt i tak för att fungera som kontor. Det rapporterar lokaltidningen Mitti.

Skandias förslag.

SD har tagit fram förslag

Men flera partier i Stockholm anser att en sådan glasbyggnad som Skandia vill se inte passar in i området. Sverigedemokraterna har tagit fram ett eget förslag över hur byggnaden skulle kunna se ut.

– En grotesk betongskyskrapa ska inte ersättas av en annan. I stället vill vi ha klassisk arkitektur i nyrenässans, slår SD:s gruppledare Gabriel Kroon fast.

SD:s förslag.

Får kritik: ”Vad längtar man tillbaka till?”

Erik Stenberg, arkitekt och lektor vid KTH, är kritisk till SD:s förslag. Han undrar ”vad man egentligen längtar tillbaka till”.

– Det blir en repressiv politik när vurmen för klassisk arkitektur blir styrande. Om man går ända tillbaka till antiken var det till exempel slavar som byggde husen Det pekar bakåt till en tid man säger var bättre. Men bättre för vem?

Vidare hävdar Stenberg att det oftast blir ”betydligt dyrare” att bygga sådana fastigheter. ”Av klimatskäl” vill Stenberg hellre se att man renoverar huset.

– I grund och botten är det katastrof att ens föreslå en rivning. Särskilt på så pass unga byggnader. Jag skulle argumentera för att det är den nya pendeltågsstationen som driver rivningen. Den mångdubblade värdet av marken vid Odenplan. Nu ser vi effekterna av det.

LÄS ÄVEN: Starkt stöd för SD-förslag om byggnader i klassisk stil