Migrationsverket ska bli ett ”återvandringsverk” och invandrare som bor i Sverige ska återvända till länder ”där de bör bo”. Det vill Sverigedemokraterna som nu skärper den politiska retoriken efter att såväl Moderaterna som Socialdemokraterna, i varje fall i retoriken, stramat åt sin migrationspolitik.

Imorgon klockan 13:00 ska Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, partisekreteraren Richard Jomshof och partiets äldrepolitiske talesman Per Ramhorn presentera SD:s valplattform vid en presskonferens i Örebro. Presentationen görs i samband med ett verksamhetsbesök på universitetssjukhuset i staden.

I inlägg på Twitter och under den så kallade framtidskonferens som partiet höll i riksdagshuset i lördags kan dock delar av den plattformen anas redan innan den presenterats.

Partiets företrädare menar att SD inte kan skärpa sin asylpolitik så mycket mer eftersom man redan har en nollvision. Istället handlar det nu om att väcka liv i en debatt om återvandring av invandrare som redan bor i Sverige.

– Vi ska tvinga fram de andra partierna på den banan, sade Jimmie Åkesson under konferensen rapporterar TT.

Därefter lade SD-ledaren till att partiet har många förslag på hur människor ska förmås återvända till länder ”där de bör bo”.

”Återvandringsverk”

I inlägg på Twitter anklagar SD de andra partierna för att stjäla deras politiska idéer. Samtidigt lanseras det politiska förslaget att göra om Migrationsverket till ett ”återvandringsverk”.

– Många som lever här vill inte göra det, utan längtar till sina hemländer. Vi menar att för både deras och för vårt samhälles skull måste vi erbjuda reella möjligheter att återvända, skriver SD i ett osignerat utspel.

– Jimmie Åkesson menar att nästa strid inom migrationspolitiken kommer handla om återvandring. Många har kommit till Sverige på felaktiga grunder och vi behöver underlätta för dem att återvända till sina hemländer, heter det i ett annat inlägg på Twitter.

Skärpta straff

En annan stor fråga för SD är synen på brott och straff. Bland annat vill partiet ta i med hårdhandskarna mot människor som attackerar polis och annan blåljuspersonal i samband med upplopp och sociala oroligheter.

”Fängelse i minst fyra år för attacker mot blåljuspersonal”, heter det i ett Twitterinlägg.

Bakgrunden till just det utspelet är de elva antirasistiska motdemonstranter som i december ifjol dömdes för att ha kastat sten på polisen i samband med Nordiska motståndsrörelsen demonstration i Göteborg. SD tycker att domarna var alldeles för milda.

Partiet vill samtidigt slopa möjligheterna till såväl automatisk villkorlig frigivning som så kallade straffrabatter.

SD har allt sedan Ulf Kristersson tog över som partiledare för Moderaterna i höstas förlorat väljare till i synnerhet det partiet. Enligt status.st, som sammanställer statistik över stödet för SD i olika opinionsmätningar, har SD tappat runt tre procentenheter av väljarstödet sedan i somras.

Om det vore val idag skulle SD få omkring 18 procent av rösterna om man utgår från ett genomsnitt av resultaten från de olika mätningarna. Det är avsevärt lägre än toppnoteringen 21,5 procent som partiet nådde i januari 2016.