Vi kanske borde fundera mer över vad kvinnor som blir misshandlade av män har gjort för att bli misshandlade. Det tycker Håkan Lerstorp, sverigedemokratisk kommunpolitiker i Trelleborg.
– Det är en viktig tanke, säger han.

Det var under måndagseftermiddagen som frågan om våldsutsatta kvinnor debatterades i Trelleborgs kommunfullmäktige. Detta sedan Centerpartiet föreslagit en tredubbling av de kommunala anslagen till kommunens kvinnojourer.

”Vad har kvinnan gjort?”

Under debatten tog kommunfullmäktigeledamoten Håkan Lerstorp (SD) till orda och sade att kvinnojourer är en viktig fråga, men att han ville ta upp en sak som han tyckte alla ledamöter borde tänka på.

– Jag har en tanke, och den är ungefär såhär. Jag ska fatta mig under två minuter, sade han och fortsatte:

– Visst är det tråkigt att kvinnor blir misshandlade. Men min tanke är, och jag vill att ni ska tänka så också ibland, vad har kvinnan gjort för att en man ska slå en kvinna? Det är en viktig tanke!

Håkan Lerstorp. Foto: SD

SD tog avstånd direkt

Håkan Lerstorps utspel väckte starka reaktioner från de övriga ledamöterna. Bland annat Moderaternas och Socialdemokraternas ledamöter markerade mot det.

Även Sverigedemokraternas gruppledare Mathias Andersson begärde ordet och tog avstånd från sin partikollega.

– Jag kan bara beklaga det vi hörde precis. Det är ingenting mitt parti står bakom. Oavsett vad någon gör: Ingen förtjänar att bli slagen. Någonsin. Kvinna, man, barn. Ingen förtjänar slag. Så vi som parti tar avstånd från tidigare uttalande, utbrast han.

Annie Lööf reagerar

Även i sociala är det många som reagerar på den sverigedemokratiske kommunpolitikerns uttalande. En av dem som reagerar är Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

”Tänk inte som Håkan (SD) gör om varför män misshandlar kvinnor”, skriver hon på Twitter.

”Nej, jag håller med. Tänk mer som Mathias Andersson (SD)”, svarar SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Samnytt har sökt Håkan Lerstorp, men han har inte svarat.