jomshof-sd-storst
Inrikes

SD hårdsatsar inför valet – ska bli landets största parti

Publicerad 10/1/2021
Annons

Valet 2010 när Sverigedemokraterna valdes in i riksdagen var partiets hittills största genombrott. Sedan dessa har man mer än tredubblat sitt väljarstöd nationellt. 2018 kom ett nytt genombrott då SD blev största parti i tolv kommuner och näst störst i ytterligare 38. Inför valet 2022 mobiliserar man nu målmedvetet för att bli störst i 90 kommuner och anser sig ha en chans att bli störst även i riksdagen.

Det pågår en febril aktivitet inom SD inför valrörelsen nästa år. Det berättar partisekreteraren Richard Jomshof i en intervju med Dagens Samhälle. Siktet är framför allt inställt på att ta makten ute i kommunerna men enligt Jomshof är det ingen omöjlighet för SD att gå om både S och M i riksdagsvalet.

Inför uppgiften att ta över styret i uppemot 90 kommuner utbildar SD nu central sina lokala politiker och förmågor i hur man bäst presenterar partiets politik för väljarna i lokalsamhället och hur man sedan på ett kompetent sätt axlar det nya ansvaret. Tomma stolar som SD tidigare fått kritik för ska också bli ett minne blott.

Vill undvika ett nytt Bromölla

Man vill också undvika det som skedde i Bromölla där SD blev föremål för sådan obstruktion och utfrysning att man, trots att man blev störst med närmare 30 procent av väljarstödet, tvingades kasta in handduken och lämna över styret till S. Utsattheten knäckte också flera ledande partipolitiker, bland annat kommunalrådet Eric Berntsson som avgick av personliga skäl.

– I vårt mest optimistiska scenario är vi uppe i 80–90 kommuner där vi efter valet styr på ett eller annat sätt. Och tittar man på var vi kan få posten som kommunstyrelsens ordförande så bedömer jag att de kan ske i 25–30 kommuner, berättar Jomshof.

”Inte ta i med tång”-policyn på väg att avvecklas

I de tolv kommuner där SD nu är med och styr har det som kallats vuxenmobbning, sandlådefasoner och antidemokratiska metoder övergetts. Övriga partier är där inte bara beredda att samtala med SD utan också att bilda styrande koalition med partiet.

Även på riksplanet överges ”inte ta i med tång”-policyn, som under flera mandatperioder varit överordnad de sakpolitiska frågorna, av allt fler partier. M och KD kan tänka sig samregera med SD i någon form och L är beredda att samtala. Även V har deklarerat att man inte ryggar för att ta stöd av SD om det råder samsyn i en viktig fråga.

Samstyre vägen till makt i kommunerna

Den ökande politiska makt SD nu ser framför sig handlar om att ytterligare riva ned de dogmatiska blockeringar och fördomar som finns kvar hos andra partier och på så sätt kunna formera ett stort antal nya kommunala styreskoalitioner.

– Det där med att styra kan ju betyda olika saker. Det kan innebära att vi har kso-posten, eller att M får den och att vi är med i styret. Det kan också innebära att vi ingår i en koalition med flera partier, förklarar Richard Jomshof.

Bygger upp rådgivningsjour för lokalpolitiker

Utöver de förstärkta utbildningsresurserna för nuvarande och kommande styrande lokalpolitiker bygger SD också upp en rådgivningsjour dit alla partiets lokala politiker ska kunna vända sig, ställa frågor och få råd och stöd med alla de utmaningar det innebär att styra en kommun.

En checklista på vad som är viktigt att tänka på som lokalpolitiker tas också fram. För att lyckas i sina ambitioner är det angeläget att partiet gör ett bra jobb i de kommuner där man idag är med och styr som ett föredöme för väljarna att ge SD det förtroendet i fler kommuner.

– Vi satsar en hel del resurser på att det i de kommuner där vi nu styr ska bli bra hela vägen fram till valet. Och att det ska bli ett snyggt övertagande i fler kommuner efter det, säger Jomshof.

Kan bli störst även i riksdagen

Partiledaren Jimmie Åkesson slog redan 2015 i sitt Almedalstal fast att SD kommer att bli Sveriges största parti. Och man är på god väg. Man är redan störst på flera håll och i flera väljargrupper och har även nationellt och sammantaget haft de högsta siffrorna i ett antal opinionsmätningar de senaste åren.

Sedan riksdagsinträdet 2010 har man vuxit från strax under 6 procent till ett väljarstöd på uppemot 20 procent. SD håller idag jämna steg med Moderaterna om andraplatsen.

Socialdemokraterna på fallrepet

Socialdemokraterna har under samma period beskrivit en nedåtgående trend. Det med en branthet som indikerar att grafen kan komma att korsa SD:s uppåtgående redan i riksdagsvalet nästa år.

S står också inför risken att drabbas av flera regeringskriser senare i höst som kan påverka väljarnas förtroende för partiet negativt – dels att få den nya partiledaren, som av allt att döma kommer att heta Magdalena Andersson, tolererad av riksdagen och dels att få igenom sin statsbudget.

Behöver övertyga fler kvinnor och få regeringserfarenhet

Jomshof utesluter inte att SD här har chansen att inom kort segla upp till sitt definitiva genombrott och infria det löfte Åkesson gav åhörarna i Almedalen, om inte i detta val så i nästa.

– Jag tror faktiskt att vi kan bli största parti i Sverige. Men för det krävs två saker. Det första är att vi måste få över fler kvinnor på vår sida. Det andra är att vi måste få regeringserfarenhet. Det innebär också att styra kommuner. Det krävs att vi får den sortens erfarenheter och att vi kan bevisa att vi reder ut det. Det handlar om trovärdighet.

Och även utan att bli störst i valet nästa år kan SD få ett avgörande regeringsinflytande, som antingen stödparti eller koalitionspartner i ett konservativt block med M och KD. Inom ramen för detta kan man ytterligare visa att man har erforderlig regeringsduglighet och stärka förtroendet bland väljarna.

Uppmanas förlåta tidigare rasistanklagelser

Jomshof förutspår att M:s och KD:s ändrade inställning till samarbete på riksplanet kommer att snabba på motsvarande utveckling även ute i kommunerna. Han manar också partiets lokalpolitiker att vara de vuxna i rummet, även gentemot andra partiers företrädare som tidigare skällt dem för rasister men som nu vill samarbeta, och sätta sig över de oförrätter man tvingats tåla.

– Man måste ta sig förbi det där. Den sortens känslor finns, men vi måste någonstans bortse från det och försöka ta nästa steg.

LÄS ÄVEN: SD fortsätter växa och är Sveriges största parti – S får sämsta siffran på åtta år
LÄS ÄVEN: SD nu största parti även i Novus med nytt rekord
LÄS ÄVEN: SD passerar S – nu Sveriges största parti
LÄS ÄVEN: SD största parti bland manliga LO-väljare
LÄS ÄVEN: SD överlägset största parti bland män – ökar kraftigt hos kvinnor

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons