SD-fientlig åklagare beskrivs som ”säkerhetsrisk” – fick inte specialisttjänst

2.1K Shares

En dispyt har brutit ut vid Åklagarmyndigheten i Karlskrona efter att kammaråklagare Lena-Marie Bergström inte fått den specialisttjänst som hon sökt och istället beskrivits som en potentiell ”säkerhetsrisk” av chefsåklagare Anne Boijmarker. Bergström anser sig nedgraderad med anledning av hennes SD-fientliga bakgrund och anklagar nu chefsåklagare Anne Boijmarker för ”bristande objektivitet”.

Bakgrunden till bråket är att Bergström, som Samhällsnytt rapporterade i november, har delat material i sociala medier där hon likställde Sverigedemokraterna med nazism. Uppgifterna framkom samtidigt som Bergström åtalade Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona, Christopher Larsson, för hets mot folkgrupp. Det resulterade senare i att hon fråntogs handläggningen av åtalet.

LÄS ÄVEN: BILDER: SD-hatande åklagare väckte åtal mot SD-politiker som kritiserade islamister

Nyligen sökte Bergström en specialisttjänst för grova brott som istället gick till en åklagarkollega. Nu menar hon att chefsåklagare Anne Boijmarker har visat prov på ”bristande objektivitet” i rekryteringsprocessen eftersom hon ifrågasatt Bergströms omdöme och vidare beskrivit henne som en potentiell ”säkerhetsrisk”, rapporterar SVT.

Enligt chefsåklagare Boijmarker finns det grund för hennes rangordning av kandidater eftersom hon sedan år 2015 tvingats till upprepade samtal med Bergström.

– Jag står för det jag har skrivit, men jag vill inte utveckla det vidare, säger Boijmarker.

LÄS ÄVEN: Kammaråklagaren Bergström går under jord efter avslöjanden om politisk aktivism

Bergström har överklagat rekryteringsbeslutet till Statens Överklagandenämnd och skriver i sin överklagan att hon diskvalificerats som toppkandidat på grund av hur hon ”använt sociala medier” men att hon nu har lärt sig av sina misstag.

2.1K Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.