Nadim Ghazale, känd för Samnytts läsare efter vår tidigare granskning av hans SD-hat, går nu ut och vill inskränka yttrandefriheten. Detta efter korankravallerna som härjat Sverige.

Samnytt kunde i höstas berätta att polismannen tillika SVT:s expert Nadim Ghazale sedan flera år tillbaka har en SD-hatisk tavla föreställande en blåsippa med rötter i form av ett hakkors upphängd i Borås polisstation. Han hånade även en SD-aktiv för hans hudfärg då han kallade Marcus Silverbåge för ”koksnöt”.

”’Rasism är vidrigt’ (hahahahahahahaha) enligt kokosnötterna på bilden. Vita på insidan men bruna på utsidan”,  twittrade Ghazale i september 2014.

Efter Samnytts artiklar blev Ghazale, som sagt sig vilja bli polischef, anmäld till Justitieombudsmannen (JO), Justitiekanslern (JK), Diskrimineringsombudsmannen (DO) och Avdelningen för särskilda utredningar inom polisen (SU). Han anmäldes även för hets mot folkgrupp för sin liknelse mellan Israel och cancer.

Ghazalers agerande och uttalande twittrade SD-toppen Björn Söder att efter valet i år vilja ”rensa upp” inom polismyndigheten och på regeringskansliet och sparka ut ”politiska aktivister”.

Vill inskränka yttrandefriheten

Nu har Ghazale, som invandrat till Sverige från Libanon, återigen gett sig in i den politiska debatten. I en debattartikel i Expressen oroar han sig för muslimerna i Sverige efter korankravallerna. Han pratar om de som ”delar era yttre attribut eller er religion”, åsyftandes på islam och skriver att det kommer påverka ”oss” lång tid framöver.

Ni som ligger bakom upploppen har gjort situationen betydligt värre för er själva, men tyvärr också för alla som delar era yttre attribut eller er religion.

Jag är rädd att det som hände påsken 2022 kommer att märkas och påverka oss lång tid framöver, skriver polisen Nadim Ghazale.

I en senare del av artikeln uttrycker han sitt missnöje med att det inte är förbjudet att bränna koranen och menar att ”yttrandefriheten missbrukas”:

Vi behöver också stärka skyddet för redan utsatta medborgare, för riktiga muslimer som blir uppriktigt ledsna, sårade och uppgivna över de provokationer som genomförs under missbrukandet av yttrandefriheten.

Islamofobin breder ut sig och är ett av de mest anmälda hatbrotten. Att tillstånd ges och att brännandet av Koranen inte är ett självklart hatbrott påvisar hur långt den svenska lagstiftningen har kvar för att skydda vissa utsatta folkgrupper.

För mig är det lika självklart som att inte längre få heila fritt på stan eller använda kränkande ord mot andra hudfärger. 

Krönikören Dahlman invänder och poängterar att en bok inte är en folkgrupp:

Den vänsterliberale före detta domaren Krister Thelin kallar kraven för ”illavarslande”:

Mats Ekberg invänder mot att en polis vill inskränka vår yttrandefrihet:

Emelie menar att han liksom ”barbarerna” som kastar sten vill montera ner det svenska samhället:

Alexander Edbom noterar Ghazales rasism som Samnytt rapporterat om och menar att han står på islamisternas sida:

LÄS MER: Nadim Ghazale har SD-hatisk tavla i polishuset – polischefen vägrar svara

LÄS MER: Morgan Johansson och Nadim Ghazale anmäls

LÄS MER: Nadim Ghazales hudfärgshån mot SD-politikern Marcus: ”Kokosnöt”

LÄS MER: Nadim ”Fuck er SD” Ghazale ville bli rikspolischef

LÄS MER: Polischefen: Vi har ”absolut” förtroende för Nadim Ghazale

LÄS MER: Morgan Johanssons stöd till Ghazale efter antisemitism-kritiken: ”Bara att bortse ifrån”