På tisdagen kallade Sverigedemokraterna med partiledare Jimmie Åkesson till pressträff där det inför sades att man skulle lämna besked i regeringsfrågan. Men några besked blev det inte.

Förväntningarna var höga då Sverigedemokraterna kallade till pressträff och man enligt pressmeddelandet skulle kommentera regeringsfrågan. Det man meddelade blev dock att man inte lämnar några besked om vilka krav man kommer att ställa för att stödja en regering, men upprepar att man kommer att kräva inflytande.

– Jag vet ju vilka förväntningar som finns här idag och med risk för att göra er besvikna så kommer jag idag inte ge svar på vilka krav vi kommer att ställa för att släppa fram en statsministerkandidat, sa Jimmie Åkesson som menade att det i dagsläget är för tidigt för att börja tala i termer om ultimativa krav.

Inte självändamål att ingå i regeringen

Samtidigt uppger Åkesson att man tar regeringsfrågan på största allvar och kommer hantera den utifrån det, och att det nu handlar om att förbereda partiet för att ta ansvar för Sverige.

Inte heller lämnades något besked i frågan om man kommer att kräva eventuella ministerposter. Åkesson var dock tydlig med att statsrådsposter ”inte är ett självändamål”.

– Om vi skulle ingå i ett regeringsunderlag utan poster så ställer det avsevärt högre krav på de partier som ingår i regeringsunderlaget.

Moderaterna och Kristdemokraterna ligger fortsatt närmast till hands, enligt Åkesson.