katrin-stjernfeldt-jammeh-nima-gholam-ali-pour

Facebook

Inrikes

SD ifrågasätter Malmös slöseri med pengar från utjämningssystemet

Publicerad 9/2/2023
Annons

I en interpellationsdebatt för några dagar sen tog Nima Gholam Ali Pour (SD) upp problematiken med Malmö stads slöseri på saker som arabiska filmfestivaler med pengar man fått från andra kommuner.

Det var den 22 augusti som sverigedemokraten ifrågasatte Malmö kommuns prioriteringar i en situation där man skulle vara bankrutt för länge sen ifall det inte vore för det kommunala utjämningssystemet och de drygt sex miljarder kronor man får därifrån.

Uppenbarligen har Malmö för mycket pengar ifall man kan slösa skattemedel på bland annat arabiska filmfestivaler, illegala invandrare och muslimska högtider, konstaterar sverigedemokraten.

– Är det så att det kommunala utjämningssystemet är konstruerat på ett felaktigt sätt? I stället för att man ska kunna behålla skolor och annan kommunal kärnverksamhet i mindre kommuner, så kan Malmö stad avlöna sin armé av kommunikatörer och avsätta 850 000 kronor för att sätta upp en enhörning i det offentliga rummet, säger Nima Gholam Ali Pour.

LÄS ÄVEN: Sverigedemokrat: För många muslimer i Sverige

– Det är just därför jag frågar statsrådet om han tänker vidta några åtgärder för att dom kommuner som tar emot medel genom det kommunala utjämningssystemet inte ska använda dessa medel på ett sätt som urholkar förtroendet för detta system.

– För detta är precis vad Malmö stad, den största mottagaren av kommunala utjämningsbidrag, har gjort. Det är viktigt att regeringen tar tag i denna fråga eftersom det finns en diskussion där man ifrågasätter hela det kommunala utjämningssystemet. Därmed behövs det åtgärder för att återupprätta förtroendet för det kommunala utjämningssystemet som har raserats av det slöseri som vissa kommunpolitiker har ägnat sig åt.

Kräver mer pengar

För ett par veckor sen begärde Malmö kommun ännu mer pengar från staten i form av statsbidrag.

– Vi ser ett skriande behov av att säkra basfinansieraingen av välfärden, sa kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till Sydsvenskan.

SD Malmö var kritiska.

– De har satt i system att skylla besparingskrav inom de egna kärnverksamheterna på regeringen. Men resurserna finns – problemet är att de inte når fram då det S-ledda kommunstyret år efter år fortsätter strö miljontals skattekronor på resultatlösa projekt och evenemang som inte hör till en kommuns ansvarsområden, skriver Magnus Olsson (SD) i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: SD-politikern: ”Etniska svenskar har mer rätt till landet”

De generella statsbidragen står tillsammans med utjämningsstödet för ungefär en fjärdedel av Malmös budget på ca 24 miljarder kronor. 

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
824Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons