silberstein svt

Faksimil SVT

Inrikes

SD-ilska över inslag i SVT Aktuellt: ”Propaganda”

Publicerad 9/14/2022
Annons

På tisdagskvällen hade statstelevisionen bjudit in bland andra Willy Silberstein från Svenska kommittén mot antisemitism för att kommentera Sverigedemokraternas framgångar i valet. Inslaget fick riksdagsledamoten Björn Söder (SD) att ilskna till.

Enligt Silberstein uttalar sig inte Svenska kommittén mot antisemitism normalt när det gäller enskilda partier, men Sverigedemokraterna skulle vara så pass ”speciella” att man känner sig ”tvungna att säga ifrån”.

LÄS ÄVEN: V- och MP-valsedlar favoriseras av SVT

Han pekade bland annat på att det förekom personer med koppling till nazism bland SD:s grundare då partiet bildades 1988. Det hette även att SD var ”ett klart nazistiskt parti” då den nuvarande ledningen gick in i partiet.

Ytterligare ett påstående från Silberstein handlade om att Björn Söder i en debatt mellan de två ska ha påstått att han inte kan vara svensk eftersom han är jude – något Söder upprepade gånger har påtalat är felaktigt. Debatten i fråga från 2018 kan man lyssna på HÄR.

Starka reaktioner

De många oemotsagda felaktigheterna fick Björn Söder att ilskna till och ryta till om statstelevisionens ”rena propagandainslag”. Han efterlyste även en reformering av public service i grunden.

Även andra Sverigedemokrater reagerade över utspelet.

LÄS ÄVEN: S-toppen: Valet ’misslyckande för demokratin’

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1188”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons