Feministiskt initiativ har dock fått en inbjudan. SD är enligt RFSL antidemokratiska och rasistiska.

På fredagen hålls en partiledardebatt på Kulturhuset i Stockholm i regi av RFSL. Sju riksdagspartier och Feministiskt initiativ kommer att delta.

Skälet till SD:s frånvaro är att man betecknar partiet som en antidemokratisk och rasistisk organisation.

Lars Jonsson på RFSL:s kommunikationsenhet i ett mejl till Expressen:

”RFSL har gemensamma regler för förhållningssätt till rasistiska och antidemokratiska organisationer som vi har att hålla oss till gällande Sverigedemokraterna. Utifrån dessa gemensamma regler, som antagits av vår kongress, bjuder RFSL inte in SD till debatter.”

Enligt Sandra Ehne, förbundsordförande på RFSL, är linjen att inte på något sätt ha med SD att göra något man haft inom förbundet sedan 2010.

– Dels handlar det om grundideologi, SD delar in människor och utgår från att det finns ett rätt sätt att vara på. Vi vill vara tydliga med att säga att det i deras politik inte finns utrymme för den mångfald som vi är och vill se.

– Dels handlar det om faktisk politik. De har inte röstat för en enda reform som skulle göra hbtq-personerns liv bättre och de backar inte en enda fråga som vi driver.

På fredagen släppte RFSL sin valrapport där man granskar partiernas och riksdagskandidaternas hbtq-politik. Här ingår emellertid SD.

– Vi granskar Sverigedemokraterna men vi pratar inte med dem.

– Vi ser det som att det är två dåliga alternativ att välja mellan här. Det ena är att fortsätta stänga dem ute, det gör att de kan ha sin offerkofta på och framstå som att de står vid sidan om. Det är självklart problematiskt men vi granskar dem i till exempel valrapporten. Det andra alternativet är att släppa in dem och då bidrar vi till normaliseringen av deras politik och det tycker vi är ett värre alternativ.