mp-sd-deal-feature

Foto: Miljöpartiet/Arkivbild

Inrikes

SD-ja till MP-ledd klimatdeal – ”Vi vill jobba mot minskade utsläpp”

Publicerad 3/16/2022
Annons

Sverigedemokraterna säger tillsammans med övriga sju riksdagspartier ja till en ”världsledande” klimatuppgörelse. Uppgörelsen har förhandlats fram av miljömålsberedningen, som leds av Emma Nohrén (MP).
– Det finns en överenskommelse, bekräftar Martin Kinnunen, partiets miljöpolitiske talesman, för Samnytt.

2010 tillsatte dåvarande regeringen Reinfeldt den så kallade miljömålsberedningen. Fram till 2019 utgjordes den av en representant från varje riksdagsparti, utom Sverigedemokraterna. Sedan tre år tillbaka ingår även SD i beredningen.

Miljömålsberedningen leds sedan 2020 av Emma Nohrén, tidigare riksdagsledamot för Miljöpartiet. Hon har tillsammans med sitt parti varit drivande för att Sverige ska gå i spetsen för en ”klimatomställning”.

Nollutsläpp år ?

Under gårdagen rapporterade flera medier om att miljömålsberedningen kommit överens om att de fossila koldioxidutsläppen från varor och tjänster som antingen produceras i utlandet, men konsumeras i Sverige, eller som konsumeras av svenskar i utlandet, ska ned till ett ”netto noll”.

Ett ”världsledande klimatmål”, menade Dagens Nyheter. Enligt citat i Altinget från icke namngivna medlemmar i beredningen påstods alla vara ”mer eller mindre” överens om netto noll-målet.

– Det finns en stor enighet. Det är jag väldigt glad över, kommenterade Moderaternas ledamot Christofer Fjellner till samma tidning.

Olika årtal kring när detta netto noll-mål ska vara nått har uppgetts. År 2045 är ett sådant. 2050 ett annat.

LÄS MER: Så tjänar staten miljarder på elkrisen – ”Elpriserna går i spagat”

”Det har nåtts överenskommelser”

När Samnytt ringer upp Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas ledamot i miljömålsberedningen tillika partiets miljö- och klimatpolitiske talesman, svarar han först undvikande på våra frågor.

– Det har nåtts överenskommelser. Saker som tillräckligt många är överens om. Men dokumentet är inte offentligt ännu, så jag har inte uttalat mig rörande innehållet för någon, annat än att vi står bakom delar av betänkandet. Men vi har reservationer, och vi har saker vi är överens om med flera partier, säger han.

Martin Kinnunen. Foto: Facebook

Kinnunen vill inte gå in i detalj på vad det är SD kommit överens om med de andra partierna.

– Jag har inte velat gå in på det eftersom vi har en överenskommelse i beredningen om att inte presentera betänkandet i förväg. Vi har till exempel reservationer rörande målet för flyg, sedan har jag inte gått in på vad reservationerna består av, säger han.

Kinnunen påpekar att betänkandet offentliggörs först den 6 april.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Ska rädda Stockholm med rekordstora vindkraftverk – har inte byggt vindkraft tidigare

”Inte kommit överens om netto noll”

Martin Kinnunen menar att det är ”svårt att kort redogöra för” vad det är de åtta riksdagspartierna egentligen kommit överens om i sin klimatdeal.

– Det går inte att förenkla och säga att det är ett netto noll-mål. Det är betydligt mer komplext och komplicerat än så, men det finns en överenskommelse och den kommer man kunna ta del av när betänkandet blir offentligt, säger han.

– Från Sverigedemokraternas sida är vi tydliga med att vi absolut vill jobba mot minskade utsläpp, men vi skulle aldrig acceptera någon slags nedstängningspolitik. Vi går inte med på något som leder till det.

Men hur går ett netto noll-mål ihop med EU och den fria rörliga marknaden? Är det något ni har diskuterat? Ska Sverige säga upp sådana avtal?

– Nej, absolut inte.

Så hur ska man kunna nå ett netto noll för svenska konsumenter då?

– Jag håller inte med om att vi kommit överens om ett netto noll-mål, svarar Martin Kinnunen.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: Forskare förklarar: Därför räddas inte klimatet – trots högre dieselpris

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons