nya-mediestodet-sd-feature

Privat/Facebook

Inrikes

SD-ja till nya mediestödet: ”Villkoren rimliga enligt vår mening”

Publicerad 6/22/2023
Annons

Sverigedemokraterna stöder regeringens förslag till nytt mediestöd. Det uppger Alexander Christiansson, en av partiets ledamöter i kulturutskottet, för Samnytt.

Det är det så kallade demokrativillkoret som ifrågasätts. Regeringen vill att medier som ”genomför systematiskt upprepade publiceringar som väsentligt verkar mot grundläggande demokratiska värderingar” nekas det nya stödet.

Bland annat Svenska Journalistförbundet, Publicistklubben, Stockholms universitet och juridiska faktulteten vid Uppsala universitet ifrågasätter om ett sådant villkor är förenligt med grundlagen.

LÄS ÄVEN: Nytt mediestöd – men med ”demokrativillkor”

Journalistförbundet menar exempelvis att det ”öppnas upp för godtyckliga bedömningar på myndighetsnivå”.

Stöds av SD

Regeringens demokrativillkor får dock stöd från Sverigedemokraterna. Alexander Christiansson, som representerar partiet i riksdagens kulturutskott, tycker att regeringens förslag är bättre än formuleringar som Socialdemokraterna försökt få igenom.

”Men nu är villkoren rimliga enligt vår mening”, skriver han till Samnytt. Han skriver också att: ”Vår bedömning är att det inte kommer strida mot grundlagen.”

Christiansson påpekar att utformingen av mediestödet inte ingår i Tidöavtalet.

”Vi har dock gått igenom propositionen och gör bedömningen att sättet som lagförslaget är utformat skapar utrymme att neka aktörer som exempelvis uppmanar till terrorism eller på ett allvarligt sätt hotar demokratin”, skriver han.

Demokrativillkoret ses som ett sätt för regeringen att strypa stödet till vissa medier genom att stämpla dem som ”icke-demokratiska” för att därefter neka dem bidrag. Ett beslut om nekat mediestöd kommer inte kunna överklagas.

LÄS MER: Alternativmedie-fientlig i staben när regeringen beslutar om nytt mediestöd

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
824Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons