Samnytt har tidigare skrivit att Sverigedemokraterna missar kyrkovalet i ett antal församlingar. Nu står det klart att partiet inte heller går till val i Falun. Detta sedan de tre kandidaterna anmälts till fel område och därför diskvalificerats.
– De var så taggade, en hade till och med döpt sig, säger Mikael Pettersson, SD:s ordförande i kommunen.

Sverigedemokraternas kandidater Tony Källgren, Jim Aronsson och Leif Bengtsson kommer inte kunna ställa upp i årets kyrkoval lokalt i Falun. Av misstag har kandidaterna anmälts till listan för Falu pastorat men ingen av dem är skrivna eller medlem i någon av de fem församlingar som ingår i området, rapporterar Dalarnas Tidningar (bakom betalvägg).

LÄS ÄVEN: SD missar kyrkovalet i flera församlingar

Flera stolar riskerar stå tomma

I stället tillhör de tre något av de andra två pastoraten i Falu kommun, Bjursås-Sågmyra och Svärdsjö-Enviken-Sundborn, något som inte klargjorts för Sverigedemokraterna centralt. Till skillnad från många andra partier har SD valt att centralisera hanteringen av registreringen av sina kandidater, vilket lett till problem i bland annat Sjöbo, Lund och nu också i Falun.

I förra valet lyckades SD vinna två mandat i kyrkofullmäktige i Falu pastorat men då endast ett namn var listat förblev en stol tom. Nu riskerar ännu fler stolar stå tomma, förklarar Mikael Pettersson (SD). Han försäkrar dock att de tre kandidaterna är behöriga att ställa upp för distriktet med stiftsfullmäktige och kyrkomötet på riksplanet.

– Jim Aronsson står på åttonde plats till stiftet så nu hoppas vi på honom, säger Pettersson till DT.

LÄS ÄVEN: SD skippar kyrkovalet i Karlshamn: ”Hade fått tom stol”