I Göteborg har staden gett nyanlända bostadskontrakt på fyra år. Snart börjar dessa löpa ut och en debatt har förts kring migranternas fortsatta boende. Nyligen beslutade man att förlänga kontrakten för migrantfamiljer med barn med ett år. Detta menar Sverigedemokraterna är oacceptabelt och man vill att kontrakten sägs upp omedelbart.

Det var i enlighet med bosättningslagen, som tvingar kommunerna till mottagning, som Göteborg upprättade kontrakten. Till våren 2020 börjar dessa löpa ut och 2 700 migranter sägs riskera stå utan bostad. Medan Miljöpartiet, med stöd av Vänsterpartiet, ville att kontrakten skulle omvandlas till förstahandskontrakt beslutade fastighetsnämnden nyligen att i stället förlänga dessa med ett år.

LÄS ÄVEN: Nyanlända migranters bostadskontrakt i Göteborg förlängs med 1 år

I ett yrkande till kommunstyrelsen kräver SD Göteborg att kontrakten sägs upp och endast de som uppfyller socialtjänstlagens krav för bistånd till boende ska få bo kvar. Man hänvisar till kommunallagens likställighetsprincip och diskrimineringslagen.

– Vi ifrågasätter att det verkligen följer alla lagar och regler att ge den här gruppen förtur. Det är faktiskt så att alla kommuninvånare ska behandlas lika, säger Jörgen Fogelklou, kommunalråd (SD), till Göteborgs-Posten.

– Vi har jättemånga unga som står i kö. Varför ska den här gruppen gå före?

Hos Miljöpartiet förordar man fortfarande förstahandskontrakt och hänvisar till en bättre integration.

– Det skulle inte gynna etableringen. Det är bra för alla att vi tar emot de här personerna på ett så bra sätt som möjligt, säger Karin Pleijel, kommunalråd (MP).

– Vi har bosättningslagen att hålla oss till och det är en kommuns uppgift att göra en bedömning av vilket behov som finns och möta det. Vi menar att den här gruppen inte haft samma chans att stå i bostadskön som andra, eftersom de befunnit sig på flykt.