I samband med ettårsdagen av den ryska invasionen av Ukraina föreslår Sverigedemokraterna bland annat att regelverket ändras för att göra det möjligt att sälja vapen till länder i krig.

SD-trion Jimmie Åkesson, Aron Emilsson och Sven-Olof Sällström konstaterar att partiet sedan länge varnat för den försämrade säkerhetspolitiska utvecklingen och har hela tiden prioriterat försvaret av Sverige framför insatser utomlands.

LÄS ÄVEN: Samnytt i Ukraina: Se flyktingströmmarna

Nu menar men att det står klart att kriget ser ut att kunna bli långdraget, sannolikt åtskilliga år, och utgången blir avgörande för Europas säkerhet.

För att stötta Ukraina och möta ett fortsatt aggressivt Ryssland föreslår Sverigedemokraterna flera punkter som man kommer att arbeta för.

Fem punkter

Ändra praxis i vapenexportregelverket för att möjliggöra export av vapen till länder i krig, dock endast om detta tjänar Sveriges säkerhetspolitiska intressen.

Sverige bör gå före övriga EU med sanktioner mot Ryssland.

Sverige bör verka för att Ryssland utesluts från FN:s säkerhetsråd.

Sverige bör erkänna Stalins massmord i Ukraina som folkmord.

Sverige bör i högre grad verka för att övertyga andra länder om att bidra med vapen till Ukraina.

Det är vår skyldighet att stödja Ukraina fullt ut och på alla sätt vi kan. Vi instämmer helt med den ukrainska presidenten Zelenskyj som menar att för varje dag som Europas demokratiska länder inte agerar så förspills människoliv.

Även i ett inlägg på Facebook kommenterar Åkesson ettårsdagen av den ryska invasionen:

LÄS ÄVEN: Migrationsverket: Ryssar som vägrar Putins krig FÅR asyl i Sverige