Sverigedemokraterna anmäler utrikesminister Ann Linde (s) till Konstitutionsutskottet. Det framgår av en KU-anmälan från riksdagsledamot Markus Wiechel (sd), som Samnytt tagit del av.

Bakgrunden till anmälan är det telefonsamtal där Ann Linde lurades att tro att hon pratade med Julia Navalnaja, fru till fängslade oppositionsaktivisten Aleksej Navalnyj, samt Navalnyjs stabschef Leonid Volkov. I själva verket pratade hon med de ryska komikerna Vladimir Kuznetsov och Aleksej Stoljarov, även kända som ”Vovan och Lexus”.

LÄS MER: Ann Linde grundlurad av ryska troll – avslöjas vilja finansiera påverkanskampanjer

”Ann Linde och Utrikesdepartementet har genom sin oförsiktighet spelat den ryska regimen i händerna och skadat legitimiteten hos den demokratiska rörelsen i Ryssland”, skriver Wiechel i sin KU-anmälan som fortsätter:

”Denna fadäs riskerar att skada Sveriges möjlighet att verka diplomatiskt i världen. Att utrikesministern hamnar i den här situationen visar även på bristande rutiner hos Utrikesdepartementet, en del av regeringskansliet som Ann Linde är högst ansvarig för.”

Faksimil

Markus Wiechel vill nu att Konstitutionsutskottet granskar Ann Lindes agerande, både när det gäller telefonsamtalet med de ryska busringarna och hur hon styr utrikesdepartementet.

LÄS ÄVEN: Sveriges Radio om Ann Linde-blåsningen: ”Inte speciellt stor nyhet”