Sverigedemokraterna lanserar ”Sverigehuset” – ett projekt som ska ger fler svenskar möjlighet att bo i ett eget hem av det traditionella slag som väldigt många fortfarande drömmer om.

Under socialdemokratins glansdagar och de så kallade rekordåren höjdes svenskarnas levnadsstandard avsevärt genom en kombination av svenskars hårda arbete och företagande och en aktiv fördelningspolitik. Socialdemokratins totalitärt kommunistiska rötter förledde dock regeringen att tro att arbetarklassen ville leva i hyreskaserner i betongförorter av öststatsmodell i stället för i traditionella egna hem, och det så kallade miljonprogrammet sjösattes.

Det löste den akuta bostadskrisen för framför allt de grupper som hade en lite svagare ekonomi. Det skapade emellertid nya förortsproblem av socialt slag som späddes på ytterligare genom att massinvandringsepoken inleddes parallellt. Idag är miljonprogrammet etniskt segregerade förslummade områden med hög kriminalitet och antisocialitet, hög arbetslöshet, högt bidragsberoende och fäste för sådant som klankultur, hedersvåld och muslimsk extremism.

Stor bostadsbrist och höga priser

Alla svenskar som haft möjlighet har flyttat ut från miljonprogramsområdena. Men eftersom bostadsbyggandet mer eller mindre avtog efter att dessa områden byggts klart och dessa fyllts på med ett par miljoner migranter är Sverige tillbaka på ruta noll som ett land med mycket stor bostadsbrist. Det har trissat upp priserna på både bostadsrätter och villor och många svenskar tvingas bo på ett sätt som är långt ifrån sitt drömboende.

En annan konsekvens av miljonprogramsprojektet har varit att koncentrationen av nytt bostadsbyggande har skett kring framför allt storstäderna. Närmare hälften av alla invånare i Sverige idag bor i Storstockholm, Stormalmö och Storgöteborg. Enorma områden av landet är nära nog obebyggda.

Politiker som Fredrik Reinfeldt som flugit över dessa vidder och Annie Lööf som jämfört Sveriges folktäthet med exempelvis Tysklands har föreslagit att Sverige därför kan öppna gränsen för tiotals miljoner ytterligare ”nybyggare” från tredje världen. Sverigedemokraterna har en annan vision.

Röd stuga med vita knutar fortfarande mångas dröm

Fortfarande idag i det moderna Sverige tecknar svenska barn röda stugor med vita knutar och en stång med svensk flagga på tomten. Denna idylliska föreställning om det egna hemmet lever hos många kvar upp i vuxen ålder men förpassas till dagdrömmarnas värld då den oftast krockar med det moderna Sveriges bistra bostadsverklighet.

Det vill Sverigedemokraterna ändra på. Man lanserar nu ”Sverigehuset”. Partiet beskriver det som ”ett typgodkänt småhus i traditionell svensk stil” som ”ska vara befriat från bygglov och utformat för att passa en genomsnittlig familj”. Det ska kunna byggas över hela landet och ge fler möjlighet att realisera drömmen om ett hem av det slag som är den gamla sinnebilden för hur svenskar bor.

Sverigehuset lanserades på en presskonferens på fredagen. Den kan ses nedan.

I en debattartikel i Aftonbladet på fredagen tecknar partiet en tillvaro utan ”vardagens stress och känslan av otrygghet” där man får ”vakna upp till fågelkvitter utanför sovrumsfönstret”, där ”barn springer barfota på den regnvåta gräsmattan” och där ”en make eller maka slamrar i köket.

”Att äga sitt eget hem, sitt eget hus, är livskvalitet och trygghet som utgör en sund grogrund för de uppväxande barnens välmående såväl som för de egna möjligheterna att bidra till samhället”, skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson och partiets bostadspolitiske talesperson Mikael Eskilandersson.

Traditionellt svenskt boende få förunnat idag

Man konstaterar samtidigt att ”det är en tillvaro som allt färre svenskar får uppleva”, ”en relik från en svunnen tid”. Partiet beskriver ett Sverige där medborgarna gradvis har indoktrinerats till att tro att det splittrade och otrygga land som Socialdemokraterna och andra vänsterliberaler skapat är en oundviklig samhällsutveckling, hur ”ont i hjärtat” det än känns att se denna förvandling från trygghet till otrygghet.

Sverigedemokraterna riktar ett anklagande pekfinger mot ”Socialdemokraterna, med sina bundsförvanter” som man menar ”har systematiskt motarbetat förekomsten av fria svenska familjer i egna hus, till förmån för boende i hyresrätter i lådformat” och hur otrygghet, trångboddhet och åtföljande sociala problem i dessa områden eskalerat i spåren av massinvandringen.

Alternativ till ”betonglåda i miljonprogramsområde”

Partiet är övertygat om att vare sig unga svenskar som vill flytta hemifrån eller de skötsamma invandrare som arbetar och gör rätt för sig vill flytta till ”en betonglåda i något miljonprogramsområde” där ekona från pistolskotten när gängen gör upp ekar mellan husväggarna, där bilarna brinner på parkeringsplatsen och knarkförsäljaren på hörnet försöker truga på barnen olika droger.

Med lanseringen av ”Sverigehuset” sätter Sverigedemokraterna spaden i marken för ett paradigmskifte i svensk bostadspolitik, en återgång till hur svenskarna vill bo och en bostadsverklighet som inte främjar de problem som idag kännetecknar landets miljonprogramsområden.

Sverige sämst i Norden

Trots att massor av svenskar drömmer om sitt eget röda hus med vita knutar ligger Sverige i botten i Norden när det gäller att erbjuda den sortens boende, något som SD beskriver som ”oacceptabelt”. Med Sverigedemokraterna i nästa regering ska det bli ändring.

Man ämnar för att Sverigehuset ska bli en verklighet för så många som möjligt lägga ett lagförslag som möjliggör startlån till förstagångsköpare, ett avskaffat amorteringskrav och ett bosparande som uppmuntras av staten.

Partiet vill samtidigt förenkla allt som har med byggande av småskaliga hus att göra, tekniskt såväl som byråkratiskt. Sverigehuset ska bli ”något av ett föregångshus”, skriver man.

Ska kunna byggas utan bygglov

Det ska kunna byggas utan bygglov och Boverket ska ges i uppdrag att utreda och ta fram förslag för hur ett Sverigehus kan tas fram och få ett nationellt typgodkännande som gör att det snabbt, smidigt och till rimlig kostnad kan byggas varsomhelst i landet.

Sverigedemokraterna ser inte Sverigehuset som endast något som kan uppföras i glesbygd eller traditionella villamiljöer. Partiet har tidigare flaggat för att man vill riva delar av miljonprogrammet och talar i den aktuella debattartikeln om en ”nödvändig strukturomvandling, i syfte att skapa ytor för nybyggnation kopplade till utanförskapsområden”.

Åkesson och Eskilandersson avrundar sin vision om Sverigehuset som en om framtidens boende, ett Sverige där barnfamiljer och andra svenskar inte längre ska behöva växa upp i otrygghet och oro i eller utanför hemmet. ”!Sverige ska bli bra igen. Sverigehuset är ett viktigt steg i rätt riktning”, konstaterar man.