morgan-johansson-thomas-morell-73663
Inrikes

VIDEO: SD läxar upp Morgan Johansson i riksdagen

Publicerad 6/30/2022
Annons

Justitieminister Morgan Johansson (S) hamnade nyligen på nytt i blåsväder efter ett uttalande där han trivialiserade de stölder som näringsidkare utsätts för av hitresta ligor. Johansson menade att företagarna har så gott om pengar att de inte bör förlita sig på att polisen ska skydda dem utan sörja för sitt skydd mot brott själva. Kritiken mot justitieminister blev massiv och även ämnet för en frågestund i riksdagen där Johansson fick sina fiskar varma av SD:s Thomas Morell.

I anslutning till justitieministerns ogenomtänkta utspel framkom det att tullen ger de utländska stöldligorna fri lejd ut ur landet med stöldgodset. Det har också visat sig råda oklarheter kring om det överhuvudtaget är ett brott att föra ut stöldgods ur landet och att detta tillsammans med bristande resurser varit ett skäl för tullen att sitta med armarna i kors och titta på när tjuvarna passerar.

Hitresta stöldligor är inget nytt fenomen. Problemet ökade kraftigt med det svenska EU-medlemskapet och dess fria rörlighet. Stölderna kommer i vågor och olika ligor är specialiserade på olika gods.

På senare tid har stölder av bilars katalysatorer ökat dramatiskt och bilägare kan nu få vänta upp till ett halvår på att få en ny monterad, en period under vilken de måste klara sig utan bilen. Något som i spåren av de skenande bränslepriserna också ökat kraftigt är dieselstölderna från näringsidkare utanför tätbebyggda områden som har traktorer, jordbruksredskap och entreprenadmaskiner.

Justitieminister Morgan Johansson har dock låtit påskina att stölderna gått ned och att detta är hans och den socialdemokratiska regeringens förtjänst. Ingetdera är dock med verkligheten överensstämmande och i riksdagen fick Johansson veta detta av Sverigedemokraternas riksdagsledamot Thomas Morell.

Att ligorna besvärsfritt kan ta sig ut ur Sverige med stöldgodset gör inte saken bättre eller att regeringen velar om huruvida detta bör göras brottsligt eller inte. En underbemannad polis som släpper tjuvarna strax efter att de gripits – om de överhuvudtaget grips – och en justitieminister som vältrar över ansvaret för att handskas med de hitresta stöldligorna är heller inget som gör situationen ljusare.

Hela meningsutbytet i riksdagen mellan Justitieminister Morgan Johansson (S) och riksdagsledamot Thomas Morell (SD) kan ses nedan.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
587Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons