Nyligen stod det klart vilket minnesmärke Stockholms stad valt för terrordådet på Drottninggatan 2017. Det som ska föreställa ett guldfärgat täcke i brons är för fult och duger inte, det menar Sverigedemokraterna i Stockholm.

Konstverket ”Sanctuary”, eller ”Fredad plats”, har skapas av konstnären Ann-Sofi Sidén och arkitekten Mats Fahlander och kommer att placeras på Sergels torg. Enligt Stockholms stad är ett täcke eller filt ”ett fundamentalt och centralt föremål i var människas liv, från vaggan till graven”.

LÄS ÄVEN: Guldfärgat täcke minnesmärke för terrorattentatet på Drottninggatan

Men hos Sverigedemokraterna är beslutet inte populärt och man tror inte att medborgarna kommer associera verket med händelsen.

– Det är en självutnämnd konstexpert som i sin tur har satt upp ett fult verk, som varken skapar förståelse eller koppling till dådet, säger Gabriel Kroon (SD), borgarrådskandidat Stockholm stad, till statstelevisionen.

”Osmakligt”

I sin roll som politiker vill han ge medborgarna möjlighet att göra sin röst hörd och tycka till. Detta gör kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) upprörd.

– Det är osmakligt att Sverigedemokraterna vill göra partipolitik av det här konstverket. Vi, från stadens sida, har hela tiden försökt att inte göra partipolitik av det här, säger han.

På det svarar Kroon att platsen måste vara fin och uppskattas av alla stockholmare, att det är en rättighet för varje invånare i huvudstaden att få vara med och tycka till om hur minnesmärket ska se ut.

Hot mot demokratin

Detta tar Jonas Naddebo till nästa nivå och får det att handla om en fara för demokratin.

– Vi ser att Sverigedemokraterna i kommun efter kommun försöker styra vilken sorts konst och kultur som ska produceras. På det sättet naggar man yttrandefriheten och i längden demokratin.