SD-politikern Daniel Lönn sparkas från sitt uppdrag som nämndeman i Svea hovrätt. Anledningen är en bild från Polen där han håller i ett vapen.
– Vi var där och hedrade de polska offren för de tidigare krigen mot Sovjetunionen, säger han till Samnytt.

Daniel Lönn blev förra året Sveriges första riksdagspolitiker född på 2000-talet när han under några veckor hoppade in som ersättare för partikollegan Sara Gille.

Och vid årsskiftet var det tänkt att han skulle bli nämndeman i Svea hovrätt.

Stoppas av hovrättspresidenten

Men det är något den 22-årige politikern nu stoppas från att bli sedan hovrättspresidenten Monika Sörbom satt ned foten. Anledningen är en bild på honom från augusti förra året.

– Vi var i Polen tillsammans med europeiska EU-gruppen ECR. De genomför gemensamma konferenser ibland. Vi var där och hedrade de polska offren för de tidigare krigen mot Sovjetunionen. Det är därifrån bilden härstammar, berättar Daniel Lönn om bilden för Samnytt.

– Jag gissar att ECR valde Polen med tanke på Rysslands aggressionskrig mot Ukraina (Polens grannland red. anm).

På bilden håller Daniel Lönn ett vapen i händerna och bär en polsk militärmössa – så kallad rogatywka.

– Det var en militärmarknad vi besökte i samband med resan, där man fick se, känna och lära sig om de vapen som användes under tidigt 1900-tal, förklarar han.

Olämplig bild

Och det är alltså den bilden som Svea hovrätts president Monika Sörbom anser är olämplig.

– Vi ska ju pröva olika saker i domstol. Vapenbrott och annat. Vi har bedömt att den bilden är ett av skälen till att han inte kan anses vara lämplig, säger hon till Sveriges radio.

Daniel Lönn reagerar på att Sörbom talar om ”vapenbrott” för att han hållit i ett vapen under ett politikerbesök i Polen.

– Det är lite väl höga växlar för småsaker, anser han.

Kommer inte överklaga

Daniel Lönn kommer inte överklaga Svea hovrätt-beslutet med tanke på att det bara är veckor kvar till EU-valet.

– Jag vill fokusera på valrörelsen nu, säger han.

Samnytt söker Monika Sörbom. Hon har i intervju även påpekat att den petade SD-politikern omhändertogs för berusning 2022.

Samnytt har tidigare uppmärksammat att Svea hovrätts två hovrättsråd Maria Billing och Lena Blixt båda är medlemmar i Expo-knutna nätverket Hilda.

LÄS ÄVEN: Här är medlemmarna i Expo-knutna maktnätverket Hilda