jimmie

Foto: Sverigedemokraterna.

Inrikes

SD näst största parti bland Sveriges chefer

Publicerad 8/22/2018
Annons

En femtedel, eller 20 procent, av Sveriges chefer skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val idag. Det visar en väljarundersökning Novus gjort på uppdrag av tidningen Chef.

Enligt Torbjörn Sjöström, vd för Novus, är det mest anmärkningsvärda med undersökningen att stödet för SD är lika utbrett bland chefer som väljarkåren i stort då denna grupp är relativt välutbildad och välsituerad.

”Vi har under en längre tid kunnat följa hur stödet för SD ökat inom snart sagt alla grupper, hur partiet normaliserats och framstår som möjligt att rösta på för allt fler. Bilden av den typiska SD-sympatisören som en ung, arg och arbetslös man i bruksort stämmer inte längre”, säger Torbjörn Sjöström.

Sjöström tolkar SD-sympatierna bland chefer som ett uttryck för oro och bristande framtidstro.

”Det finns I dag stora grupper som helt tappat förtroendet för de traditionella regeringsalternativen, och sättet på vilket migrationsfrågan skötts av de senaste regeringarna. Det är människor som är beredda att rösta på Sverigedemokraterna lika mycket i protest som i hopp om en ny politik.”

Störst parti blir Moderaterna med 23,6 procent.

Den största skillnaden mellan chefer och allmänheten finns i andelen som röstar på Socialdemokraterna – ungefär hälften av cheferna skulle rösta på S jämfört med partiets siffror i opinionsmätningarna.

Ett liknande förhållande gäller även Miljöpartiet som inte skulle klara spärren ifall cheferna avgjorde valet. Även KD skulle inte komma in i riksdagen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
849Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons