CSD

Viktoria Birgersson (C) / Simon Bring (SD). Faksimil Facebook

Inrikes

SD och C vill samstyra i Uppvidinge kommun

Publicerad 10/16/2022
Annons

I fredags meddelade Sverigedemokraterna och Centern i Uppvidinge att de vill styra kommunen i koalition med Kristdemokraterna och Landsbygdspartiet oberoende. Partierna hänvisar till att de haft ett gott samarbete under tiden de suttit i opposition.

Centerpartiet har på riksdagsnivå vägrat allt samarbete med Sverigedemokraterna. I den småländska kommunen Uppvidinge är tongångarna dock annorlunda.

– Vi ser att vi skulle kunna få ut mest möjliga av den politik som vi har lovat våra invånare på det här sättet, säger Viktoria Birgersson, som är Centerns toppnamn i kommunen till P4 Kronoberg.

Sverigedemokraterna har ökat i Uppvidinge med 7 procentenheter och har nu 26 procent av väljarstödet, vilket gör dem till kommunens största parti. Socialdemokraterna hamnade på 24,9 procent. Under den senaste mandatperioden styrde Socialdemokraterna till en början kommunen med Vänsterpartiet och Moderaterna. Efter drygt ett år hoppade dock V av samarbetet. Förra året föll även samarbetet mellan S och M samman.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Tidöavtalet bra första steg i samarbetet”

SD öppna för samarbete med alla utom S

– När kommunvalsresultaten började ramla in bröt det loss fullständigt, det har gått riktigt, riktigt bra i hela länet, berättar Simon Bring (SD).

Bring säger att partiet är öppet för samarbete med alla partier med undantag för S. Nu har de lyckats komma överens med såväl Centern som Kristdemokraterna och Landsbygdspartiet oberoende. Tillsammans skrapar de dock endast ihop 17 av de 35 mandaten i kommunfullmäktige. Därför uppger partierna nu i ett gemensamt uttalande att de erbjuder ”ett nytt alternativ till minoritetsstyre”.

– Det här var ju inte roligt på något vis. Vi får analysera vad det kan bero på, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Jonsson (S), till SVT.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
554Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons