I Borlänge blåser Sverigedemokraterna – med före detta riksdagsledamoten Kent Ekeroth i spetsen – upp till strid mot bygget av vad man anser är ett extremt fult polishus. Partiet har tagit fram ett alternativ i en mer klassisk stil som man är övertygad om att majoriteten Borlängebor skulle uppskatta mer.

Borlänge ska få ett nytt polishus. Platsen är invid Maserhallen. Bygget i sig är inte kontroversiellt, däremot hur det färdiga huset ska se ut.

Det arkitektförslag som gäller för närvarande är ett som ser ut som en fyrkantig betonglåda. Borlängeborna har i likhet med invånarna i många andra städer fått se den typen av modernistiska och brutalistiska hus växa upp, inte sällan utan hänsyn till omgivande klassisk bebyggelse.

Det planerade polishuset.

När beslutsfattare i Borlänge nu bestämt att smälla upp ytterligare en sådan koloss i staden som nytt polishus är måttet rågat, anser Sverigedemokraterna. Partiet tror att en majoritet av Borlängeborna känner likadant.

Presenterar alternativt förslag

Därför har man tagit fram en alternativ ritning i klassisk stil på hur det nya polishuset skulle kunna se ut. Men det är bråttom – det har redan börjat schaktas på platsen för bygget.

Sverigedemokraternas alternativ

Kent Ekeroth bakom initiativet

Initiativtagare är SD-profilen Kent Ekeroth, tidigare riksdagsledamot, idag kommun- och regionpolitiker i Dalarna. Han berättar för lokala Borlänge Tidning att syftet är att visa att det är fullt möjligt att bygga vackert utan att göra avkall på det praktiska eller ekonomiska.

– Tyvärr har Sverige länge präglats av modernismen. Det är bruna lådor överallt, säger han.

Enligt Ekeroth har politikerna lagt sig platt för ”vad elitistiska arkitekter sagt till dem”. De vill framstå som i framkant och lyssnar därför inte på folkmajoriteten med sin mer konservativa och traditionella arkitektoniska estetik. Den uppfattas som bakåtsträvande.

Ekeroth har länge varit engagerad av ämnet och har tidigare uppmärksammat fula byggen som kunde ha blivit avsevärt mer tilltalande om invånarna i närområdet fått bestämma. Nu vill han driva frågan partipolitiskt och på bred front.

– Borlänge är en totalt förstörd stad med en kavalkad av styggelser som Borlängebor tyvärr kommer att få lida av i generationer, säger han.

Estetisk kamp på bred front

Det planerade polishuset i Borlänge är det första byggnadsobjekt som Ekeroth och SD lokalt avser ta strid för i syftet att ersätta fulhet med skönhet. Kommande helg träffas förtroendevalda sverigedemokrater från hela länet och byggfrågan bli en central punkt på dagordningen.

– Nu säger vi nej. Vi kommer att sätta ned foten, förklarar Ekeroth.

Att han och partiet ger frågan prioritet kommer bland annat märkas i byggnadsnämnder och i fullmäktige runt om i länet.

– Jag tror att alla är med mig i ambitionen att vi i alla 15 kommuner ska driva frågan om att bygga vackert, och säga nej till fula byggnader samt i möjligaste mån ge förslag på ett vackert alternativ, eller i alla fall kräva omtag.

”Inte jättesvårt” se skillnad på vackert och fult

Borlänge Tidnings reporter undrar hur man kan avgöra vad som är vackert respektive fult.

– Det är inte jättesvårt egentligen. Det som anses vara vackert när folk ställs inför valet mellan modernism och klassiskt är den klassiska, traditionella arkitekturen. Det visar alla undersökningar. Förslag om fyrkantiga, gråa, bruna, enformiga byggnader med små fönster och få detaljer, brutalism och modernism det kommer inte vara svårt för någon att identifiera, säger Ekeroth.