jimmie ebba

Faksimil Facebook

Inrikes

SD och KD i gemensamt förslag för att skärpa kraven för arbetskraftsinvandring

Publicerad 3/16/2020
Annons

I februari gick KD, M och V samman för att försöka ändra reglerna för arbetskraftsinvandring. Bland punkterna fanns bland annat att man ville stoppa de så kallade kompetensutvisningarna. Nu är det SD och KD som gått samman för att lägga till ytterligare krav till listan.

KD:s, M:s och V:s gemensamma förslag gick ut på att regeringen senast den 1 maj skulle ge nya direktiv till utredningen om arbetskraftsinvandring. Då var det oklart ifall SD skulle ge förslaget sitt stöd, som i så fall skulle få en majoritet.

– Förslagen som lagts fram är väl bra men som helhet missar man målet. Det behövs mer om man faktiskt vill göra skillnad, till exempel när det gäller arbetskraftsinvandring till låglöneyrken eller till yrken där det inte finns ett behov. Vi behöver ingen politik som leder till lönedumpning, sa SD:s dåvarande migrationspolitiska talesperson Paula Bieler till SVT Nyheter.

Fyra nya krav

I dagens utspel från SD och KD vill man via ett gemensamt initiativ i socialförsäkringsutskottet nästa vecka skärpa kraven ytterligare på fyra punkter.

Arbetskraftsinvandring, även om lönen understiger meddellönen, ska bara få ske om det är ett bristyrke.

För övriga yrken ska dagens lönegolv på 13 000 kronor per månad höjas till 35 000 kronor.

För dem som arbetskraftsinvandrar ska försörjningskrav för familjemedlemmar gälla.

Möjligheten till så kallat spårbyte, som innebär att personer som fått avslag på sin asylansökan i stället kan ansöka om arbetstillstånd, ska avskaffas.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
999”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons